Nyheter

Födde dött barn utan bedövning

En 33-årig kvinna fick vänta i flera timmar på ordentlig smärtlindring, ryggbedövning, när hon skulle föda fram ett barn som inte längre levde.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2009

Nu tilldelar Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan) en varning respektive en erinran mot de barnmorskor som inte skötte övervakningen av barnet tillräckligt väl. Hade personalen märkt att barnet inte mådde bra hade förlossningen kunnat avslutas med akut kejsarsnitt, och med tanke på att kvinnan själv sade att fosterrörelserna hade avtagit innan värkarna satte i gång borde personalen ha ansträngt sig mer enligt Hsan.

Organisationen vid Östra sjukhuset i Göteborg kritiseras också för att kvinnan fick vänta så länge på sin smärtlindring, trots svåra plågor och det chockartade beskedet om barnets död.

Händelsen, som inträffade 2006, ledde till en anmälan till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Myndigheten har riktat kritik mot den ansvariga ledningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.