Annons
Nyheter

De träffades också på nätet – redan som gravida

Tio gravida mammor träffades framför datorn och snackade.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2008
Vega undersöker fjärrkontrollen medan de andra barnen leker på golvet. Mammorna träffades redan under graviditeten tack vare föräldrasajten familjeliv.
Vega undersöker fjärrkontrollen medan de andra barnen leker på golvet. Mammorna träffades redan under graviditeten tack vare föräldrasajten familjeliv.Foto: Lennart Magnusson

Tills någon slängde ut frågan om att ses på stan.

Det blev starten för gruppen som nu har barn och ses flera gånger i veckan.

Annons

Åtta barn och åtta mammor har samlats hemma hos Ida Lidemar som bor i centrala stan. Barnen sitter på filtar med leksaker omkring sig.

Men det är den svarta katten Britney som intresserar dem. De tittar efter den så fort hon stryker förbi.

Hittade andra gravida

Mammorna började att snacka med varandra då de var gravida på sajten familjeliv. De sökte på Borås och hitta andra gravida på det sättet.

– Jag hade inga kompisar som var gravida, jag var först och ville ha några att prata med under processen. Det var så jag hittade de andra på familjeliv, säger Ida.

Kunde fråga om allt

Framför datorn kunde också alla frågor ställas. Inget var pinsamt. Och det fanns alltid någon där som hade ett svar eller några tröstande ord när det började bli tungt i slutet av graviditeten.

– Vi frågade sånt som man inte frågar sin barnmorska, typ hur man rakar bikinilinjen med en stor mage i vägen. Jag fick hur många tips som helst, säger Ida och de andra skrattar.

Även om mammorna i gruppen ses flera gånger i veckan pratar de ändå på familjeliv varje dag. De berättar hur dagen har varit och vad barnen gör.

– Vi pratar just nu mycket om mat och sömn, eller bristen på sömn, säger Victoria Mobaeck.

Annons

Hon är glad att hon gick på den där första träffen när hon var gravid. Mammorna träffades på ett café och det kändes lite nervöst första gången.

– Alla fungerar jättebra ihop. Det där vet man inte alltid. Det är skillnad att prata på internet och att sen träffas på riktigt, tycker Victoria.

Malin Utter har inte ångrat en sekund att hon gick dit och inte Helga Sarenpää heller.

– Jag hade inte haft någon att umgås med annars. Jag blev inte erbjuden att vara med i en föräldragrupp på barnavårdscentralen eftersom jag inte är förstföderska.

När mammorna ses är barnen inte alltid med. De har gått ut några gånger tillsammans för att äta.

– Då försöker vi att prata ytterst lite om barnen, säger Victoria.

När ni börjar jobba, kommer ni fortsätta att ha kontakt?

– Självklart, svarar mammorna. Om vi inte kan ses så ofta, får vi höras på familjeliv.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons