Nyheter

BT:s expertpanel har fått tillökning – det blev en barnmorska

BT:s två experter blir nu tre. Barnläkaren och kuratorn får sällskap av en barnmorska.
Nyheter • Publicerad 9 september 2008

Du som läsare ställer frågor, och de svarar.

Sedan tidigare har BT:s läsare kunnat ställa frågor till barnläkaren Daniel Wallmyr och skolkuratorn Eva-Lena Hellman. Nu utökas panelen med Eva Hallnäs, barnmorska sedan 25 år.

– Jag kan svara på frågor om graviditet eller om preventivmedel, säger hon och fortsätter:

Vad som helst

– Det kan i stort sett handla om vad som helst. En del blivande pappor kanske undrar varför deras partners blir mer eller mindre tokiga när de är gravida.

Hon säger också att blivande föräldrar idag är väldigt medvetna och pålästa, samtidigt som de ställer ganska höga krav på sjukvården.

Mycket information

– Det finns så mycket tillgänglig information idag, framförallt via nätet. Men man ska inte lita på allt som står där. Ibland hör man folk som har läst om saker som får håret att resa sig nacken på mig, säger hon.

All information kan också göra folk oroliga i onödan.

Enligt Eva Eva Hallnäs behöver man kanske inte få panik bara för att man råkade äta lite ost trots att man är gravid.

Bra att fråga

– Sunt förnuft räcker ofta långt. Vi har trots allt fött barn sedan tidernas begynnelse. Men hon påpekar också att det är bra att fråga om något ifall man undrar.

Om nu många föräldrar har full koll på graviditeten så finns det en del andra svårlösta problem som kommer när barnen blir äldre. Både Daniel Wallmyr och Eva-Lena Hellman är överens om att barn idag tvingas utstå mycket stress. Både orsaker och symptom varierar och lösningen på problemen är inte alltid självklar.

Betygsystemet

– Jag tror att en bidragande orsak till att stressen bland i alla fall tonåringar idag är så hög, beror på det betygsystem vi har idag. Många är väldigt rädda för att stämplas som ”icke godkända” och ser det som att det handlar om dem personligen och inte om deras betyg, säger Eva-Lena Hellman.

Daniel Wallmyr har en delvis annan förklaring.

– Barnen idag utsätts för väldigt många olika intryck på en och samma dag. Det handlar om allt från skola till tv-tittande och datorspelande. Deras små hjärnor kan inte sortera när det blir för mycket på en gång.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.