Nyheter
Brämhults kommundel vill göra något åt barnens dåliga tänder.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2008

Det kan bli aktuellt med tandborstning på förskolorna.

BT berättade igår om hur det ser ut på sockerfronten på Borås förskolor. Allt fler är medvetna och har dragit ner på sötade mellanmål och även glass på barnens födelsedagar.

Ett steg ytterligare i den här riktningen är att ta ett samlat grepp för att förbättra barnens tandhälsa. Något som Brämhults kommundel funderar på.

– Skälet är att barnen i den här kommundelen har sämre tänder och oftare hål, säger Vivi-Ann Weineland, arbetsledare på Tunnlandsgården.

Enligt Vivi-Ann Weineland har nämnden beslutat att ge en person i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket för barn i förskolan. Det kan handla om att informera föräldrar om tandvård, men också börja borsta tänderna på dagis.

– Jag har inget emot att tandborstarna åker fram igen. Så såg det ut förr. Tänderna borstades efter lunch på barnen, säger Vivi-Ann Weineland.

Några skäl till att tandborstningen så småningom togs bort på dagis var att personal såg det som ett extra arbetsmoment samt rädslan för bakterier och smittor. Barnen lånade tandborstar av varandra.

Norrbygården införde tandborstning för snart ett år sedan på en avdelning med barn mellan tre och fem år. Personalen tycker att det fungerar över förväntan. Samtliga barn har sitt namn på tandborsten. De som vill får också en liten klick tandkräm på.

– Föräldrarna är mycket positiva och vi har skapat en god rutin som fungerar, säger Anne Rapinoja på Norrbygården.

Barnens tänder borstas varje dag efter frukost och lunch. En del borstar själva, andra får hjälp.

– Det är vanan som vi vill komma åt. Det ska vara viktigt att borsta tänderna. Vi har bara positiva erfarenheter.

Tandhälsa

Andelen kariesfria sexåringar i Brämhults kommundel blir bara färre och färre. 2005 var 45 procent kariesfria och 2006 38 procent utan hål.

Denna siffra kan jämföras med hela kommunen som ligger på 66 procent.

Boda tandklinik visar de lägsta siffrorna i kommunen. Högst andel kariesfria sexåringar finns i Sandred med 81 procent.

Den låga andelen kariesfria barn kan ha socioekonomiska och kulturella orsaker. I Brämhullts kommundel finns många hushåll med svag ekonomi. Dessutom kommer många familjer från andra länder där den förebyggande tandvården inte alls är lika utbyggd som i Sverige.

KÄLLA: Borås stads välfärdsbokslut 2007.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.