Annons
Nyheter

Barnläkare: "Inget tittande alls för de minsta barnen"

Små barn ska inte se på tv alls, säger barnläkaren Hugo Lagercrantz.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Hugo Lagercrantz.
Hugo Lagercrantz.Foto: 

Det är rekommendationer från det amerikanska barnläkarförbundet avråder från tv-tittande när det gäller barn som är yngre än två år. Råden baseras bland annat på studier som visat att barn som ser mycket på tv, tre timmar per dag, riskerar koncentrationsstörningar och språksvårigheter.

Andra studier har visat på samband mellan ADHD och tv-tittande hos barn.

Annons

Hugo Lagercrantz, barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus och professor på Karolinska institutet, menar att det framför allt handlar om en försiktighetsprincip. Forskningen är oklar på området, och då finns all anledning att ta det säkra före det osäkra, menar Hugo Lagercrantz.

– Det finns risker för felkopplingar i hjärnan, när mycket små barn utsätts för snabba klipp och zoomningar, säger han.

Att tala om pedagogiska och utvecklande program för barnen är att lura sig själv, anser han:

– Studier visar ju att barnen snarare får en försenad språkutveckling. Vad barnet behöver är att sitta i mammas eller pappas knä, att få höra ramsor och titta i bilderböcker.

Vad beträffar ADHD är det i första hand ärftligt.

– Men hos de barn som har anlag för ADHD kan anlagen förstärkas. De barnen behöver framför allt en strukturerad och lugnande miljö, säger Hugo Lagercrantz.

Han nämner också reklam och våldsinslag som ett bekymmer. Och vanor som grundläggs tidigt, blir svåra att ändra på senare.

– Det vi är särskilt oroade över är de barn som kommer upp i väldigt många timmars skärmtid, med både tv och datorer, det hindrar dem från att leka och röra på sig. Barnfetma är ett väldigt allvarligt problem idag.

Hur mycket ska ett barn som är ett och ett halvt år får se på tv?

– Inte alls. Jag tycker inte att ett barn behöver se på tv förrän i treårsåldern, och då ska det vara tillsammans med föräldern. Men man får ju ta det för vad det är, om en tvååring råkar titta en halvtimme på Bolibompa en gång så blir det ju inte hjärnskadat för det.

Annons

Finns det inga fördelar med tv?

– Jo, jag tror att det är bra att barn i skolåldern ser många engelska tv-program. Det kan bidra till att svenska barn blir bättre på engelska än tyska, franska och italienska barn, som bara ser dubbade filmer.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons