Annons

Sexologen Kalle Norwald: Så får du bättre ­självförtroende i sängen

Är min lust normal? Är min penis normal? Är det normalt att ha ont vid samlag?
Sexologen Kalle Norwald vill fylla kunskapsluckorna och ge människor bättre sexuellt självförtroende.
Familjeliv • Publicerad 21 september 2024 • Uppdaterad 21 september 2024
För många är det betydligt enklare att ha sex än att prata om sex, konstaterar sexologen Kalle Norwald.
För många är det betydligt enklare att ha sex än att prata om sex, konstaterar sexologen Kalle Norwald.Foto: Gabriel Liljevall

Om man jämför med i många andra länder har svenskarna hyfsade kunskaper när det kommer till sex. Vi har trots allt haft obligatorisk sexualundervisning i skolan sedan 1950-talet.

– Men undervisningen har varit undermålig ganska länge eftersom lärare inte riktigt vetat vad de ska undervisa om, säger Kalle Norwald, sexolog och känd för många bland annat som en av experterna i tv-programmet ”Gift vid första ögonkastet”.

Annons

Med sin nya bok ”Sexualkunskap för vuxna” vill han fylla kunskapsluckorna och hjälpa människor till bättre sexuellt självförtroende.

– Boken är ett resultat av de vanligaste förekommande frågorna som jag har mött under mina snart 20 år i sexologins tjänst.

Är min lust normal? Är min penis normalt stor? Är det normalt att ha ont vid samlag? Är det normalt att vilja ha sex en gång per år? Eller en gång varje dag?

De flesta frågor kretsar kring att duga och om man är som alla andra. Det är här begreppet sexuellt självförtroende kommer in – att känna tillit till sin egen förmåga, förklarar Kalle Norwald.

– Det handlar inte nödvändigtvis om att skaffa snygga underkläder och att vara bra i olika akrobatiska sexställningar, utan om att kunna befinna sig i stunden, att kunna ge och ta emot njutning. Det behöver inte vara mer avancerat än så.

Vägen till bättre självförtroende går bland annat genom träning, med någon annan, eller ännu hellre – med sig själv.

– Man brukar ofta prata om onani som vägen till sexuellt självförtroende. Att lära känna sina känslor i samband med sex. Att våga och att ta ansvar för sin egen lust. Det är jätteviktigt för det sexuella självförtroendet.

Vilka är de vanligaste missförstånden kring sex?

– Att lusten till sex är nånting konstant, vilket är helt fel. Lusten till sex är som mycket annat i livet föränderlig. Man har perioder där lusten inte är lika viktig och andra där den är superviktig. För majoriteten kommer lust inte som en blixt från klar himmel utan är någonting man måste jobba för.

Framgångsrika relationer bygger också på bra kommunikation, vilket inte är helt enkelt när det kommer till sex. För många är det betydligt enklare att ha sex än att prata om sex, konstaterar Kalle Norwald.

Annons

– Men då är risken att man inte får det sex man önskar. Och risken för gränsöverskridande blir mycket större.

Har du några tips till den som tycker det är svårt att prata?

– Det krävs mod, tålamod och insikt om att det är svårt, för vi är ju inte vana vid att göra det. Men som med alla saker vi övar på går det att bli bättre. Om man känner sig osäker kan man ju öppna samtalet just med ’jag tycker det här är lite svårt men jag vill gärna prata …’

I vilket skede är det ­aktuellt att söka hjälp ­utifrån?

– När man märker att man inte har modet att samtala på egen hand. När man märker att de sexuella utmaningarna och tankarna tar för mycket plats och tid. Då kan det finnas stora förtjänster att prata med en utomstående.

Fakta

Tre tips till ett bättre sexliv från ­Kalle Norwald

1. Lyssna inåt. Sex börjar med dig själv. Känn efter. Vad tänder du på? Vad tänder du inte på? Vad drömmer du om?

2. Onanera. Det finns tonvis med forskning som styrker att om man onanerat mer eller mindre regelbundet ökar sannolikheten för bättre sex med andra. Genom onani lär man känna sig själv, både i fantasin och i kroppen.

3. Våga ta snacket. Det hjälper oss att att formulera vad vi vill göra men också att se och uttala våra egna gränser, vilket ökar sannolikheten för bättre sex.

Elin Wrethov
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons