Annons

Sex år efter flykten från Syrien – nu arbetar Nadia, 30, som läkare på Säs

Den nyexaminerade läkaren Nadia Jarkas resa har tagit henne från Syrien till Sverige.
Hör Nadias berättelse om att inte låta sig påverkas av fördomar.
Borås • Publicerad 1 augusti 2022
Nadia Jarkas kom till Sverige från Syrien för sex år sedan - är nu läkare.
Nadia Jarkas kom till Sverige från Syrien för sex år sedan - är nu läkare.Foto: Frida Winter

Nadia Jarkas tog sin läkarexamen i januari, tio år efter att hon började plugga. Hon flydde till Sverige från Syrien 2016, och efter sex år av studier i Sverige jobbar hon nu på Säs i Borås. Men vägen dit har inte alltid varit lätt, och hon möter än idag fördomar om vem hon är.

– Det är inte jättelätt att komma in och vara minoritet, att se annorlunda ut och prata på ett annat sätt. Ibland finns det folk med fördomar. Det är inte många, men några. Och det är svårt, för jag är en person som behandlar alla lika. Det spelar ingen roll för mig hur du ser ut eller vad du väljer att ha på dig, säger Nadia Jarkas.

Annons

I början blev hon chockad när hon blev dåligt bemött, för hon hade en bild av att alla svenskar att de är trevliga, och att de lever i ett land där alla är jämlika och behandlas rättvist.

– Det var därför jag ville komma till Sverige. Jag och min man bestämde att vi skulle ta oss hit, främst för att vi inte ville att vi eller vårt barn ska behandlas dåligt.

Nadia Jarkas kom till Sverige från Syrien för sex år sedan - är nu läkare.
Nadia Jarkas kom till Sverige från Syrien för sex år sedan - är nu läkare.Foto: Frida Winter

Trots varierande bemötande, låter sig Nadia inte påverkas.

– Så är det ibland, alla kan ju inte vara jättetrevliga och positiva. Så är det ju överallt. Men det blir lättare och lättare, och jag tar inte åt mig längre. Jag vill inte att det ska påverka mig. Jag vill vara den personen som jag var när jag kom hit, som behandlar alla väl, säger hon.

I slutändan är det mötet med patienterna som inspirerar Nadia mest.

– Att träffa en patient och känna att jag har gjort skillnad, eller att möta en patient med blicken och att få ett tack, det är sådant som pushar mig att bli en bättre läkare. Målet är att jag ska påverka människor positivt. Det behöver inte vara mycket, men jag har fått någon att må lite bättre.

Efter att ha flytt till Sverige började hon plugga nästan direkt, och kunde snart återuppta din läkarutbildning. Men nu i ett helt nytt land och med ett främmande språk.

–Jag kunde inte ett enda ord svenska, så hur ska jag kunna plugga till läkare, speciellt med all terminologi? Det var redan svårt på arabiska, säger hon och skrattar.

Nadia Jarkas kom till Sverige från Syrien för sex år sedan - är nu läkare.
Nadia Jarkas kom till Sverige från Syrien för sex år sedan - är nu läkare.Foto: Frida Winter

Första året var svårt, speciellt eftersom hon lärde sig svenska samtidigt som hon studerade på heltid.

– Jag satt på föreläsningarna och det kändes som att de inte ens pratade svenska. Jag fattade ingenting. Och jag började på termin fem, mitt i utbildningen. Jag behövde tid för att vänja mig vid systemet.

Annons

När det en gång i tiden var dags att välja utbildning visste inte Nadia vad hon ville göra. Hennes familj föreslog att hon skulle bli läkare, och trots att valet inte var självklart för Nadia, gav hon det en chans.

– Ja, jag provar väl och ser hur det går, kände jag i början. Men så småningom blev jag kär i yrket. För varje kurs blev jag mer nyfiken, jag ville lära mig ännu mer om hur kroppen fungerar. Nu älskar jag det.

Fakta

Nadia Jarkas

Ålder: 30

Familj: Man och ett barn.

Bor: Borås

Intressen: Baka, kolla på film, shopping och att umgås med familjen.

Ellen SundströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons