1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Liza gör peruker till sjuka

När väninnan drabbades av cancer bestämde sig Liza Hermansson.
Hon utbildade sig till peruktekniker och hjälper många som ofrivilligt tappat hår.
"Skönhet kan vara mycket ytligt, men håret är en viktig del för de flesta."
Liza Hermansson har utbildat sig till perukmakare vilket är ett stort stöd för bland annat cancersjuka personer som vill dölja sitt håravfall.
Foto: Jan Pettersson

Längst inne i Familjen Sandwall har hon sin egen ateljé med ena väggen full med modeller av olika peruker.

Efter att ha jobbat som frisör i många år tillbringar Liza allt fler timmar här:

– Jag har drömt om det här i många år, men det blev aldrig av eftersom det tar mycket tid och kostar en del pengar. Men när min väninna drabbades av cancer kändes det som en självklarhet att "nu ska jag göra detta".

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Utbildningen till peruktekniker blev Lizas 45-årspresent till sig själv och samtidigt en ny inriktning i den skönhetsbransch hon jobbar i.

Hit kommer de som blivit ofrivilligt tunnare på huvudet på grund av behandling mot cancer, andra sjukdomar eller ärftlighet.

– Och kunder som bara vill byta utseende för en dag.

För Liza innebär det att kunna förhålla sig till personer som inte kommer hit enbart för nöjes skull, men som ändå är måna om sitt utseende.

quote
Om kunden är sjuk ska det kännas positivt och behagligt att komma hit. En vacker miljö är en viktig del av min service.

Hon förklarar att hon brinner för att kunna hjälpa andra i en svår stund:

– Jag försöker att inte prata så mycket om deras sjukdom eller problem. Jag ser vikten i att vara tydlig med att nu ska jag ta hand om dig och hjälpa dig så att du känner dig fin under den här tiden.

Perukateljén är en del av salongens orangeri, med rutigt golv, ljusa väggar och ett glastak som släpper in mycket ljus.

– Om kunden är sjuk ska det kännas positivt och behagligt att komma hit. En vacker miljö är en viktig del av min service.

Peruker är gjorda antingen av äkta hår, eller syntetfiber:

Foto: Jan Pettersson

– Fördelen med en syntetperuk är att den håller frisyren tvätt för tvätt och är därför lätt att sköta och styla. Det finns otroligt många syntetperuker som är jättefina, säger Liza.

Nackdelen är att den inte tål värme och inte går att färga. Oftast rekommenderar hon syntetperuk till kunder som bara ska använda det under en begränsad tid.

– Fördelen med en äktahårsperuk är ju att man både kan färga och styla med värmeverktyg. Många tycker det är roligt att kunna göra peruken lite personlig såklart. Dock är priset mycket högre.

Under konsultationen går Liza noggrant igenom kundens behov och önskemål och vad det finns för möjligheter.

– Varje peruk tar jag hand om med stor respekt och älskar att färga in efter önskemål. Alla peruker klipps in efter kunden. Ibland syr jag in den för att få bättre passform.

Liza gör även hembesök om det finns önskemål:

Liza är en av delägarna i Familjen Sandwall. Hon har utbildat sig till perukmakare vilket är ett stort stöd för bla cancersjuka personer som vill dölja sitt håravfall.
Foto: Jan Pettersson

– Om man har tappat håret är man ju väldigt utsatt som person och kanske inte vill visa sig bland folk mer än nödvändigt. Eller så är man så sjuk att man inte orkar gå hit men ändå vill ha en peruk för att vara fin där hemma.

Om man medicinskt vill ha en peruk kan man få bidrag i form av en rekvisition från regionen. Den står för en grundmodell i form av en syntetperuk, sen får man själv betala mellanskillnaden om man vill ha något dyrare.

– Det skiljer sig väldigt mycket i bidrag mellan olika landsting. Här i västra Götaland är bidraget väldigt generöst, påpekar Liza.

Hon driver Familjen Sandwall tillsammans med sin sambo sedan 2012, men innan dess jobbade hon bland annat som säljare hos Elfsborg i sex år.

quote
Vet du någon intressant person vi borde berätta om i BT? Någon som till exempel fyller jämnt, har ett speciellt jobb, håller på med något spännande, eller bara är allmänt intressant. Tipsa gärna på personligt@bt.se eller ring till Pelle Boersma på 033-7000743.

– Jag ville egentligen utbilda mig till frisör på gymnasiet men det var så höga intagningskrav på den tiden att mina betyg inte räckte till.

Istället betalade Liza en egen frisörutbildning 2006, och har jobbat i branschen sedan dess.

Nu i coronatider har salongen märkt en viss nedgång i antalet bokningar. När många inte vill röra sig ute på stan gör salongen i stället en del hembesök och klipper ute vid önskemål.

Samtidigt drabbas de av att skolornas baler och avslutningar, samt många bröllop och andra fester ställs in framöver:

– Där tappar vi alla som kommer hit för att göra sig fina för ett särskilt tillfälle. Men vardagsklippningarna fortsätter nog fast bara med lite längre intervall. Även om folk sitter i karantän hemma växer ju håret.

Liza lägger ungefär halva sin arbetstid på peruker, men hoppas det kan ta mer tid i framtiden och är sugen på att ta nästa steg.

– På sikt önskar jag kunna göra egna peruker från grunden och vill utbilda mig till perukmakare. Det kanske kan bli i 50-årspresent, säger Liza och skrattar.

Fakta:

Liza Hermansson

Ålder: 45 år.
Familj: Sambo Janne, barnen Melina 16 år och Nåmi 9 år. Bonusbarnen Olivia 24 år och Axel 21 år.
Bor: I Borås, uppvuxen i Gånghester.
Intressen: Familj och vänner, trevliga middagar. Familjens två katter. ”Sen brinner jag såklart för företaget och följer Elfsborg på nära håll”.
Om Elfsborg: Liza jobbade där på marknadsavdelning 2000-06 och var med om hela utvecklingen från undre halvan i Allsvenskan till SM-guldet 2006. "Det var en fantastisk resa. Jag går på de flesta hemmamatcher och hjälper fortfarande till på en del olika event och så".

Läs mer

Sport

Elfsborg vann – men stjärnan bars ut skadad: ”Högg till”

Efter slutsignalen kände Jimmy Thelin oro över Joseph Okumus skada.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

ANMÄLAN: Skickades hem från Säs i taxi – fick stroke

Fallet anmält till Inspektionen för vård och omsorg

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.