1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Karin forskar om butikernas överlevnad

Hon älskar handel och tycker om att gå i små specialbutiker.
Karin M Ekström forskar om hur butikshandeln ska överleva när det digitala tar över.
Flexibelt utbud beroende på vem som rör på stan och mer spännande skyltfönster. Det är två faktorer som professor Karin M Ekström anser butikerna måste tänka på för att överleva i framtiden.
Foto: Foto: Jan Pettersson

Man pratar ofta om att stadskärnor blir öde när folk handlar allt mer på nätet eller butiker flyttar till stora köpcentrum.

– Vi börjar nästan se antydan till spökstäder på många platser och jag tycker man nu ser det även i storstäder. Jag var i Lund för ett tag sedan och där var det flera tomma lokaler. När man ser skyltfönster täckta med brunt papper lockar det inte folk att komma in till centrum.

Karin är professor på högskolan i Borås i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring. Hon forskar om konsumtionsbeteende, och jobbar gärna tvärvetenskapligt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Just nu forskar hon i ett projekt tillsammans med etnologen Håkan Jönsson på Lunds universitet. Projektet heter "Butiken som mötesplats - en central konkurrensfördel i en digitaliserad värld" och det är finansierat av Handelsrådet.

quote
Man måste fråga sig vad är det för stadskärna vi vill ha? Vad kan vi tillsammans göra för att locka mer folk?

Duon tittar på tre olika objekt, bland annat det gigantiska varuhuset Gekås i Ullared som lockar tusentals människor varje dag:

– Det är intressant att se hur Gekås utvecklar hela Ullared och bidrar till att öka servicenivån på orten. Gekås gör att det kan finnas serviceinrättningar som vårdcentral och bankkontor på orten, och det gynnar även föreningslivet.

Ytterligare ett objekt under luppen är Vingåkers Factory Outlet som säljer märkeskläder.

– Outleten har blivit Södermanlands största besöksmål med cirka 400 000 besökare varje år.

Samverkan mellan besöksnäringen och handel är viktig, menar Karin och nämner även här Ullared:

– Många som åker till Ullared åker även ofta till Falkenberg. Det är något gamla siffror, men runt Ullared har det till exempel vuxit upp 70 Bed & Breakfast.

Den tredje orten de studerar närmare är Eslöv i Skåne där centrumhandeln långsamt har tunnats ut samtidigt som ett köpcentrum växer i kanten av stan.

Det är en verklighet i många städer, till exempel Borås. För att få centrumhandeln att överleva krävs det enligt Karin mer samarbete mellan butikerna, och framför allt dialog mellan näringsliv, kommun och fastighetsägare:

– Man måste fråga sig vad är det för stadskärna vi vill ha? Vad kan vi tillsammans göra för att locka mer folk? Kanske är fastighetsägarna tvungna att sänka sina hyror? Kanske behövs det fler parkeringsplatser?

quote
Konsumtion handlar väldigt mycket om drömmar, inte minst i dagens samhälle där populärkulturen fått en mer framträdande roll.

Att folk handlar mycket på internet gör det självklart svårare för detaljhandeln att klara sig, men hur mycket det påverkar varierar beroende på produktkategori, enligt Karin:

– Jag tror det är viktigt att butikerna funderar på vad de har för utbud, och vem som rör sig i centrum. På dagtid kanske det är många pensionärer och småbarnsfamiljer, medan det är en annan kundgrupp på helger och kvällar. Då kanske man måste vara flexibel och anpassa sitt utbud efter det.

En annan sak Karin framhåller är att butikerna måste flirta mer med folks ögon:

– Det kan handla om att ha en lockande och spännande skyltning, kunden ska tycka den får en upplevelse av att gå in i en butik.

Just skyltfönster anser Karin många gånger är intetsägande:

– Jag växte upp i en handlarfamilj. Jag kommer ihåg att ibland efter att affären stängt, tog min mor med mig på en promenad i stan för att titta i skyltfönstren som ofta var fantasifullt dekorerade. Konsumtion handlar väldigt mycket om drömmar, inte minst i dagens samhälle där populärkulturen fått en mer framträdande roll.

Karin tycker vidare att butiker i centrum behöver erbjuda ett attraktivt produktutbud, men också arbete med kundrelationer och upplevelser i större utsträckning, samt att kontinuerligt studera köpmönster.

Kärnan i hela forskningsprojektet är titta på butikens roll som en mötesplats. Butiken spelar en viktig roll, inte minst i områden där det finns många ensamhushåll. Historiskt sett har butiker varit en handelsplats och mötesplats.

Frågan är då om Karin lever som hon lär…

Hon skrattar och svarar:

– Jo jag tycker mycket om att gå i butiker, gärna små specialbutiker där man har ett bra utbud och oftast bra service.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Trafikolycka i Skene – bil har vält i dike

Ett larm om en trafikolycka nådde SOS Alarm runt kvart i åtta på måndagskvällen. Räddningstjänst har varit på plats, och föraren är kontaktbar. Utöver det är skadeläget okänt.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Sport

INFÖR: Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.