GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elise, 22, jobbar ideellt för sin hembygd

Många är intresserade av, och värnar om sin hembygd.
De flesta brukar dock ha kommit en bit upp i åldern - men det finns undantag.
Elise Johansson är 22 år och med i styrelsen för Ljushults Hembygdsförening.
Aplared/Ljushult • Publicerad 8 juli 2022
Elise Johansson är 22 år och aktiv i styrelsen för Ljushults Hembygdsförening som driver en egen gård med några byggnader.
Elise Johansson är 22 år och aktiv i styrelsen för Ljushults Hembygdsförening som driver en egen gård med några byggnader.Foto: Jan Pettersson

Hon är uppvuxen på landsbygden mellan Aplared och Roasjö. Efter att ha bott på andra ställen ett tag såg hon sin hembygd med nya ögon:

– Jag flyttade hem igen och hade väl då insett att hembygden är ganska charmig.

Elise gick med i Ljushults Hembygdsförening.

– Då ville jag engagera mig och hålla det vid liv, få den kunskap som de besitter, de som är medlemmar och är aktiva i föreningen.

Föreningen har en egen hembygdsgård inte långt från där Elise bor. Här finns bland annat två större samlingshus och en gammal smedja som är ditflyttade från andra delar av socknen. Husen är fulla av gamla föremål från tider som passerat.

”Vi kanske ska försöka få till ett dansevenemang.” Elise Johansson ser gärna att fler yngre engagerade sig i sin hembygd.
”Vi kanske ska försöka få till ett dansevenemang.” Elise Johansson ser gärna att fler yngre engagerade sig i sin hembygd.Foto: Jan Pettersson

En stor förebild för Elise är hennes farmor som till stor del levde livet som man levde här förr:

– Man hade djur och man var självförsörjande, man värnade om varandra och miljön.

Elise har med glädje läst Tore Hagmans bok "Vår tid med jorden" som handlar om småbrukarna för 100 år sedan. Hon menar att den romantiska bild som målas upp av landsbygden då till stor del är fel:

– Det var inte alltid så enkelt och det var ofta på liv och död. Det handlade helt enkelt om att hålla sig vid liv.

Hembygdsföreningen har en del olika evenemang under året. Närmast den 10 juli har man en populär sommarfest med kakbuffé, kompletterad med lite utställningar och annat.

Övrigt under året har man bland annat våffelcafé, man firar nationaldagen, olika temadagar med föreläsningar, samt jobbar med att hålla ordning på hembygdsgården.

– Vi brukar även ha ett evenemang för skolungdomar, för årskurs sex-elever, där de får komma hit ut en dag och vara med och se lite hur det gick till förr och om hur Aplared kom till.

På 90-talet gjordes en tjock bok om Ljushults socken. Den får alla sjätteklassare i Aplareds skola som present och den använder Elise Johansson ofta som en uppslagsbok.
På 90-talet gjordes en tjock bok om Ljushults socken. Den får alla sjätteklassare i Aplareds skola som present och den använder Elise Johansson ofta som en uppslagsbok.Foto: Jan Pettersson

Då brukar de också som avslutning få hembygdsföreningens bok (av Ingemar Herngren) som handlar om socknen genom århundradenas med berättelser och bilder från förr.

Den boken fick även Elise när hon gick ur sexan, och den har hon ofta använt som uppslagsbok och vägledning när hon gjort små utflykter runt om i hembygden.

Elise är med i styrelsen sedan snart två år tillbaka, men har inte många jämnåriga med i föreningen:

– De är lite svårflirtade att få hit, säger hon och ler.

Hon tror att många automatiskt får ett större intresse för hembygden när de blir äldre, men även att man ska försöka hitta nya aktiviteter som lockar fler yngre:

– Vi kanske ska försöka få till ett dansevenemang, säger hon och skiner upp.

Fakta

Elise Johansson

Ålder: 22 år.

Familj: Bor i ett hus i skogen utanför Aplared i Ljushults socken, med katterna Grålle och Buster, namngivna efter två gamla sorters traktorer. Mamma Eva och pappa Per-Anders, syskonen Isabell och Kasper.

Yrke: Elise är bagare och konditor, på bageriet i Fritsla. "Det är väl mycket på grund av min farmor som jag har vuxit upp väldigt nära. Hon var en riktig bullfarmor som bakade mycket, syltade och saftade och så där.”

Intressen: Åker gärna ut och dansar bugg. Gillar att gå på loppisar och auktioner. Brukar även hjälpa till på Nylanders auktioner i Hillared. "Jag älskar att hålla liv i gamla saker."

Pelle BoersmaSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.