"Det är mycket glädje med musik"

Sånggruppen i PRO-Dalsjöfors har en pianist som snart fyller 91 år.
Familj • Publicerad 23 mars 2008
Inga-Lill Hermansson, PRO:s sånggrupp, var glad åt att överraska pianisten Sture Wallin med vackra blommor.
Inga-Lill Hermansson, PRO:s sånggrupp, var glad åt att överraska pianisten Sture Wallin med vackra blommor.Foto: Yvonne gunneriusson
Foto: 

Han heter Sture Wallin och sköter kompet när gruppen framträder med sådan bravur att man nu vill ge honom BT-buketten.

Det kom ett mejl till Borås Tidning. Inga-Lill Hermansson, PRO:s sånggrupp i Dalsjöfors hade skrivit det.

”Vi är unika på det sättet att vi har en pianist som heter Sture Wallin och är 91 år om några månader. Sture är en fantastisk person som aldrig missar att vara med när vi träffas varannan vecka. När Sture förra året fyllde 90 år låg han på Borås lasarett med lunginflammation, så vi kunde inte fira honom med den champangnefrukost vi hade planerat. Utöver sin lunginflammation hade han oturen att få bältros med svår värk och nästan hel synnedsättning på sitt högra öga. Men inte heller detta kunde hind-ra honom från att komma till våra övningar. Vi trodde då att Sture skulle få ge upp men som tur var tog han sig igenom sina problem och är nu piggare än någonsin. Han är dessutom en underbart empatisk person som känner för alla. Vi i sånggruppen kan inte finna en värdigare representant än Sture för att få ta emot en bukett från BT.”

Fantastiska människor

Borås Tidning med blommor lotsas bakvägen in på scenen i Folkets park i Dalsjöfors. För där sitter Sture Wallin bakom pianot och ackompanjerar sånggruppen och ett antal barn från förskolan i närheten. När Imse Vimse spindel är avklarad, tar Inga-Lill Hermansson till orda.

– Det finns många fantastiska människor, säger hon, men unika finns inte lika många av. Men du, Sture hör till dem. Trots sjukdomar förra året missade du inte att komma och spela en enda gång. Vi fick förstora notblad och ordna extra belysning, och sedan gick det bra. Därför har vi bett BT komma hit med en bukett blommor till dig.

Och så får Sture sina blommor och ser mycket överraskad ut. Han berättar att han kompat den här gruppen i många år.

– Jag tycker det är så skojigt, menar han.

Fritidsmusiker

Sture Wallin har ett förflutet som musiker på fritiden. Han har spelat piano som dansmusiker. Sitt arbete hade han dock inom konfektionsindustrin som arbetsledare. Han är också utbildad skräddare.

Piano började han spela redan som nioåring, då hans föräldrar investerade i ett sådant.

– Jag kände väl visst tryck på mig att spela, berättar han, och jag tog pianolektioner i fem år. Men sedan började jag spela med en kollega och lärde mig vidare på egen hand.

Den sånggrupp som han numera ackompanjerar har 24 medlemmar.

De sjunger på äldreboenden och det är stor efterfrågan på deras framträdanden.

– Det är en trogen och lojal grupp, säger Inga-Lill Hermansson, alla kommer till övningarna. Men vi skulle inte klara oss utan Sture, som är en fantastiskt fin människa, omtyckt av alla.

Denna dag har man alltså sjungit för förskolebarn, och de har deltagit i sången.

Sture har inga planer på att sluta med sitt engagemang.

– Jag fortsätter väl så länge jag orkar och det är skojigt, säger han.

Och så kommer han fram till att han kanske får tacka musiken för att han nått denna höga ålder.

– Det är mycket glädje med musik, säger han.

Veckans färgglada bukett innehåller gula rosor, iris, vita anastasiakryss, rosa gerbera, limefärgade santinikryss. Bladmanschetten består av araliablad, läderblad och salal. Buketten är bunden av Anita Backelin.

Yvonne Gunneriusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.