Bertil Ahlsén har avlidit

Förre Firestonedirektören och författaren Bertil Ahlsén, Svaneholm, har gått bort i en ålder av 91 år.
Familj • Publicerad 13 mars 2008
Bertil Ahlsén, Svaneholm, har gått bort i en ålder av 91 år.
Bertil Ahlsén, Svaneholm, har gått bort i en ålder av 91 år.Foto: 

Bertil Ahlsén blev känd genom sin hembygdsforskning. Han skrev åtskilliga artiklar och flera böcker, men var även diktare.

Bertil Ahlsén föddes 1917 i Munkedal där fadern Gustav Ahlsén var förvaltare vid Munkedals bruk. Det var här Bertil Ahlsén redan som ung imponerades av de imposanta byggnadsverk som stenbroarna vid bruket utgjorde, något han sedan bar med sig genom livet.

Bertil Ahlsén utbildade sig till socionom och efter examen kom han till socialstyrelsen i Borås och nykterhetsenheten där. Han stannade fram till 1960 då han totalt sadlade om och blev direktör vid Viskafors-Firestone, vars huvudkontor då låg i Stockholm.

Tillsammans med hustrun Eva och barnen Gunilla, född 1953, och Thomas, född 1956, flyttade han då till Saltsjöbaden där familjen bodde i tio år.

När så Viskafors-Firestone flyttade tillbaka till Borås följde Bertil Ahlsén med och blev kvar fram till sin pensionering.

Men det är som författare och hembygdsforskare Bertil Ahlsén blivit känd för en bredare krets. Under fler år medverkade han med artiklar i Borås Tidning och skrev även flera böcker, varav Sjuhärads gamla stenbroar (BT:s förlag 2000) har blivit mest känd.

Här fick Bertil Ahlséns barndomsintresse utlopp och tillsammans med hustrun Eva gjorde han en omfattande inventering av alla stenbroar i hela Sjuhärad, inte enbart gamla landsvägsbroar, utan även flatstensbroar och andra mindre brobyggen som bönderna utfört genom århundraden.

Men Bertil Ahlsén skrev också böcker om Markbygden, liksom om brukssamhället Rydal och han skrev även om göteborgsfamiljen Seaton och deras tid på Hyltenäs, Seatons kulle. Där finns också informationstavlor som Bertil Ahlsén producerat.

Vad som inte blivit riktigt lika känt, åtminstone för en bredare publik, är att Bertil Ahlsén också skrev två diktböcker.

Förutom sin forskning och sitt skrivande ägnade Bertil Ahlsén sig åt att snida träskulpturer.

Detta berättar dottern Gunilla för BT.

Bertil Ahlsén sörjes närmast av hustrun Eva, barnen Gunilla och Thomas med fru Mona samt barnbarnet Hedda.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.