110-årig boråsare död

Elin Karlsson, Borås, som i våras fyllde 110 år, har avlidit. Hon var näst äldst i Sverige.
Familj • Publicerad 1 oktober 2010
Elin Karlsson i Borås blev 110 år.
Elin Karlsson i Borås blev 110 år.Foto: Gunnel Almart

Elin Karlsson har sin ålder till trots i stort sett skött sig själv ända fram till för en vecka sedan. Vid sin 110-årsdag berättade hon att hon lagade sin egen frukost och värmde sin middagsmat som hon fick fryst och färdig.

Det hon inte klarade ordnade hemtjänsten samt hennes två systerdöttrar som regelbundet brukade titta till henne i lägenheten på Blombacka.

Elin Karlsson tyckte inte om offentligheten ljus. Hade hon fått bestämma skulle 110-årsdagen ha fått passera i tysthet. Hon ställde dock upp i sin församlings (Jehovas) tidskrift med spridning över hela världen.

Men eftersom hon vid födelsedagstillfället var en av landets två äldsta personer medverkade hon motvilligt i tidningar och i TV, vilka sökte upp henne.

– Härtill är jag nödd och tvungen, konstaterade hon.

Under sitt yrkesverksamma liv arbetade Elin Karlsson som barnsköterska, ett arbete som hon tyckte mycket om. Hon hade även under en tioårsperiod handarbetsaffär i Borås, Elko, som låg mitt emot gamla posten i centrum.

Elin Karlsson sörjes främst av syskonbarnen, släkt samt en stor vänkrets och församlingen där hon var aktiv in i det sista.

Hennes högsta önskan var att få delta i invigningen av den nyuppförda Rikets sal på Tullen, men bygget hann inte bli färdigt.

Gunnel Almart
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.