1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Eva Johansson (C): ”Jag vill bygga goda livsmöjligheter i hela kommunen”

Centerpartiet har varit med och styrt Svenljunga kommun sedan kommunen bildades 1971. Efter fyra år i opposition är Eva Johansson (C) revanschsugen och beredd att på nytt axla kommunalrådsposten.
Centerpartiets gruppledare Eva Johansson beskriver sig själv som en riktig bygdekämpe. Hon var vice ordförande för riksorganisationen Hela Sverige ska leva och hade ansvar för Landsbygdsriksdagen i Borås 2006. Knallen som hon fick som gåva i samband med det påminner henne om den tiden. ”Det var verkligen en av höjdpunkterna i mitt liv och har gett mig vänner för livet.”

Den senaste mandatperioden har Eva Johanssons politiska arbete riktat sig inåt partiet. Hon och hennes partikamrater har fått lära sig hur de ska fungera som oppositionsparti. Något som hon beskriver som välgörande för kreativiteten.

– Det har varit en helt ny roll. Uppdraget som kommunstyrelsens ordförande var ofta tungt och ansvarskrävande. Samtidigt så drivs jag av viljan att vara med och bestämma hur kommunen ska styras.

Hon upplever att Centerpartiet i Svenljunga har fått ett nytändning. Medlemsantalet har ökat och deras lista till kommunfullmäktige innehåller 35 namn.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det blir en bra bredd när man är många. Många av namnen är inte på valbar plats givetvis men det gör att det gör att allt fler får närmare till en politiker som de kan identifiera sig med.

Engagemanget för landsbygdsutveckling var det som förde in Eva Johansson i politiken. Hon beskriver att det perspektivet fortfarande är det viktigaste för henne som politiker.

– Jag vill ha en politik för alla områden. Jag går igång på den kreativa delen i landsbygdsutvecklingen som bokstavligt talat handlar om att bygga goda livsmöjligheter för kommuninvånarna.

En viktig nyckel till Svenljungas utveckling handlar om att bygga bostäder som hon ser det. Möjligheten till boende i attraktiva lägen är det som kan få fart på inflyttningen tror Eva Johansson.

– Vi behöver tillvarata hela kommunen. Alla våra sjöar och unika natur är vår styrka. Givetvis också att vi har gott om arbetstillfällen.

Eva Johansson nämner satsningen på tomter och industrimark i Sandsjön och Lockryd.

– Många har varit kritiska till de investeringar det innebar, men idag har vi 192 bofasta i Sandsjön och 60 arbetstillfällen i Lockryd. Vi måste fortsätta på liknande sätt i andra delar av kommunen.

Rollen i opposition har gjort att Centerpartiet har haft det motigt när det gäller att få igenom egna förslag. Men Eva Johansson ser ändå att partiet lyckats med vissa frågor.

– Vi har gjort uppgörelser med Socialdemokraterna om ridhuset och skolan till exempel.

Frågan om en familjecentral i Svenljunga kommer också ur en motion från Centerpartiet. Nu är den på gång.

– Det blir en plats där det finns resurser för att stödja hela familjen, det tror jag mycket på.

Skolan är en viktig, och inte helt okomplicerad fråga för Centerpartiet. I diskussionen om framtidens skolplan har partiet stått för att behålla alla befintliga skolor. Något som Eva Johansson menar att de fortfarande går till val med.

Vid senaste kommunfullmäktige gick Centerpartiet med på en uppgörelse som innebär att undervisningen i Högvad samlas i en skola.

– Vi stod inför en omfattande nedläggning och ville hellre komma så nära vårt eget förslag som möjligt än riskera att tre skolor läggs ner.

Hon menar att skolfrågan i högsta grad fortfarande är en valfråga trots överenskommelsen.

– Efter valet, när alla ska förhandla med varandra om hur styret ska se ut, är det troligt att skolan finnas med i diskussionen.

Under mandatperioden har C samarbetat med MP och KD. Eva Johansson säger att hennes parti kan tänka sig att samarbeta med alla partier utom SD efter valet.

– Prio ett är ett borgerligt styre men för att få majoritet kan det behövas fler partier. Eftersom vi och SD har så olika värdegrund är jag inte beredd att samarbeta med dem, men prata kan man alltid göra.

Fakta

Eva Johansson

Ålder: 59

Bor: Joarsbo i Kalv.

Familj: Man, två söner och ett barnbarn på två år.

Yrke: Konsult inom landsbygdsutveckling. Driver eget företag som producerar ekologisk saft och sylt och hyr ut stugor.

Fritid: ”Politiken tar den mesta tiden men om jag har en stund för mig själv och det är vindstilla på sjön Fegen tar jag gärna en tur med kanoten.”

Ekonomi

”Den läxan som jag har lärt mig efter tiden som kommunalråd är att inte tillåta kostnaderna att öka även om intäkterna finns. Vi behöver hålla stramt i pengarna även när det är högkonjunktur. Det är viktigt att ha en budget med marginal så att vi inte sitter i sjön när någonting händer.”

Framtidsvision

”Vi har en fantastisk livsmiljö i hela kommunen med attraktiva bostäder på alla orter som gör att invånarantalet har ökat. Vi har en starkare infrastruktur med bättre vägar och stabil mobiltäckning. Kommunens samarbete över kommun- och länsgränser är utvecklat vilket gör förutsättningarna bättre för arbetstillfällen och service.”

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Bil körde in i ladugård – föraren gick i väg

En bil ska under dagen ha kört in i en ladugårdsvägg i Dalstorp. Efter olyckan ska föraren – av oklar anledning – lämnat både bilen och platsen.

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen matchhjälte

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.