Nyheter
Höstmörkret är här. Det är dags att stänga in sig med en bra skiva, film eller kanske ett spännande tv-spel. Här är mina tips till en höst med mycket nöje?
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Foto: 
Foto: 
Foto: Vikarie
Foto: Jeff Chiu
Foto: 
Foto: Kin Cheung
Foto: Jan Pettersson
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

FILMER ATT SE

Inception Snygg-Leonardo spelar spionen Dom Cobb. Han kan ta sig in i andras drömmar och stjäla tankar och idéer. Regissören Christopher Nolan har skapat en trasslig och krävande historia, som samtidigt är förbaskat spännande och underhållande att nysta upp. Går på bio i oktober och november. Kommer sedan ut på dvd i början av december.

The Social Network

Just nu gör regissören David Fincher en Hollywood-version av Sveriges mest överskattade film någonsin, "Män som hatar kvinnor". Men redan nu på fredag är det premiärdags för hans senaste film. "The social network" skildrar födelsen av världens största sociala nätverk Facebook – en resa som inte blir helt smärtfri för Harvardstudenten Mark Zuckerberg. I kampen om 500 miljoner vänner får han också en del fiender. Den här filmen kan bli en av filmhöstens största överraskningar.

Wall Street: Money Never Sleeps

En efterlängtad uppföljare för alla oss som föll pladask för finansskurken Gordon Gekko redan i den Oscarsbelönade föregångaren från 1987. I "Money never sleeps" får vi följa en Gekko som nyss avtjänat sitt fängelsestraff. Han är revanschlysten och tydligen elakare än någonsin. Jag gnuggar händerna och säger "Greed is good" – åtminstone på film. Filmen går på bio hela hösten.

MUSIK ATT LYSSNA PÅ

The Magic Numbers – The Runaway

Den här skivan släpptes i slutet av juli, men håller hela hösten och förmodligen nästa också. Den brittiska syskongruppen The Magic Numbers blev smått överhajpade när de släppte sitt självbetitlade debutalbum 2005. På tredje plattan "The Runaway" har arrangemangen blivit större och mer dramatiskt. Den här förvandlingen har ogillats av de flesta kritiker – men det gillas hårt av mig.

Håkan Hellström – 2 Steg från Paradise

Han kan klättra upp i ett träd och spela "Varmkorv boogie" på en ostämd banjo och ändå göra succé. Håkan Hellström har blivit de svenska popkritikernas lilla pussgurka. Det sticker naturligtvis i många svenska janteögon. Inte så konstigt. Vad som är konstigt är att han lyckas gång på gång. För han lyckas faktiskt. Kanske för att han ständigt gör sig förtjänt av hyllningarna. Sticker det?

Nina Kinert – Red Leader Dream

För ett par år sedan gjorde jag en intervju med Nina Kinert. Då var hon förband åt Anna Ternheim på Sagateatern och drömde om det stora genombrottet. Mer och mer surras det nu om musikgeniet Kinert i kritikerkretsar. Den 8 november släpper hon sitt tredje album och jag är säker på att det där efterlängtade genombrottet kommer nu. Kom ihåg var ni läste det först.

SERIER ATT FÖLJA

Boardwalk Empire

När stjärnregissören Martin Scorsese och Sopranos-författaren Terence Winter gör en tv-serie kan det inte bli annat än mästerligt. Och svinigt dyrt. Pilotavsnittet av nya gangsterdramat "Boardwalk Empire" kostade 30 miljoner att producera eftersom duon ville återskapa 1920-talets Atlantic city och dess berömda strandpromenad. Steve Buscemi spelar slug och elegant maffiaboss i höstens mest hajpade amerikanska serie som redan är såld till 160 länder. Premiär på Canal+, måndag den 1 november.

Starke man

Ett oinspirerat kommunalråd med sinne för dåliga beslut. Redan efter första avsnittet föll jag pladask för Anders Janssons karaktär – det buffliga klantarslet Lars-Göran Bengtsson som regerar i Skånes tråkigaste kommun, Svinarp. Höstens stora humorsuccé heter "Starke man" och sänds på söndagar, 20.00 i SVT1. Om du inte har sett det – kolla in!

Veckans brott

På tisdag är det premiärdags för Leif GW Perssons nya kriminalprogram i SVT. Här ska han gräva djupare i uppmärksammade brott. Det blir säkert en intressant och spännande serie. Och rolig för oss som gillar kufen GW. Dessutom har Borås en egen "supersnut" i GW:s utredningsgrupp, nämligen Göran Arvidsson på länskriminalen.

SPEL ATT VARVA

Fifa 11 Jag har ju tjatat om det här fantastiska spelet tidigare. Testa det – och få ont i ögonen – det blir många timmar framför tv:n (kanske lite för många...).

Call of Duty: Black Ops

När "Call of Duty: Modern warfare 2" släpptes förra året tog den där gamla och infekterade debatten om underhållningsvåld fart på nytt. Men det gjorde inte spelet sämre. Det slog alla försäljningsrekord och kritikerna rosade loss. Den 9 november släpps uppföljaren "Black Ops". Det blir säkert nya diskussioner om våldet – och säkert nya toppbetyg från kritikerkåren.

Assassin's Creed: Brotherhood

Det här är den tredje delen i sagan om Ezio, en legendarisk lönnmördare i 1500-talets Italien. De tidigare två delarna i "Assassin's Creed"-serien bjöd på storslagna, historiska miljöer och nervkittlande spänning. Och enligt förhandstittarna lär det här kapitlet inte bli sämre. "Assassin's Creed: Brotherhood" släpps den 19 november.

SAKER ATT UPPLEVA

ZZ TOP & The Doobie Brothers

Plats :Scandinavium

När: 22 oktober

Sophie Zelmani

Plats: Folkan, Borås

När: 29 oktober

Bo Kaspers Orkester

Plats: Lisebergshallen, Göteborg

När: 20 november

Christian Kjellvander Plats: Sagateatern, Borås

När: 3 december

VECKANS...

Citat

"Eric Tour vänder vant de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll. Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor."

Så inleds veckans mest uppmärksammade artikel – ett till synes oskyldigt hemma-hos-reportage från en vindsvåning i Stockholm. Men vid en närmare anblick förvandlas Sara Trus högtravande reportage till ofrivillig humor. Stor sådan.

Knalle

Inget snack om saken. Glenn Fahlman på SR Sjuhärad ska ha veckans knalle. I tisdags berättade BT om hans intensiva arbete med att identifiera och sortera mängder av radioinspelningar. De ska sedan flyttas till ett gigantiskt digitalt radioarkiv. En omfattande kulturgärning, minst sagt.

Soundtrack

Broken Bells – October

Jag satt och knåpade ihop en höstlista på Spotify när jag upptäckte den här låten. Den hade ett pianoriff som bet sig fast och höll sig kvar hela veckan.

På bt.se hittar du förresten Spotifylistan med mina höstfavoriter – från "Autumn Leaves" med Clapton till "Blue Lips" med Regina Spektor.

Statusrad

"Jag ser fram emot artikeln där Nina och Eric tar hand om sina bottenlösa, svarta hål inombords".

Komikern Henrik Schyffert kommenterar den där DN-artikeln om Nina och Erics "sofistikerade" vindsvåning i Vasastan.

Bästa

Först fick Boråsbandet The Bjorn chansen. Och i veckan signade Sonys nystartade dotterbolag Rambo Music ytterligare ett Boråsband. The Mary Major. Grattis till er. Egonaut, Bad Seduction eller Moonlit sailor – vilket blir det tredje?

Utropstecken

Umeåbandet Deportees jobbar på en uppföljare till fjolårets albumsuccé "Under the pavement". Hurra!

Frågetecken

Dansbandskampen?

Eric Klefberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.