Annons
Nyheter
Mångmiljonklubben Shakhtar Donetsk i Ukraina vill köpa Anders Svensson, 32.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2008
FUNDERSAM. Inte nog med att Anders Svensson lämnade träningen efter uppvärmningen. Han har fått ett anbud från den ukrainska toppklubben Shakhtar Donetsk att tänka på.
FUNDERSAM. Inte nog med att Anders Svensson lämnade träningen efter uppvärmningen. Han har fått ett anbud från den ukrainska toppklubben Shakhtar Donetsk att tänka på.Foto: Lisa Hjertén

– Jo, intresse finns, bekräftar Elfsborgs-stjärnan motvilligt.

Svensson lär ha fått ett jättebud från den sovjetiska utbrytarnationen.

Annons

Det handlar alltså om betydligt mer pengar än de fem miljoner som FC Köpenhamn erbjöd honom i sign-on-bonus för några veckor sedan.

Den affären rann ut i Öresund, kanske framförallt för att Elfsborg ansåg att Köpenhamn kom med ett alltför lågt bud, kring tio miljoner.

Hur intresserad är då Anders Svensson själv av en flytt österut?

Han undviker ett rakt svar, formulerar sig i stället så här:

– Det är en stor klubb som spelat i Champions League flera gånger de senaste åren.

Nära affär

Enligt BT:s källa är affären mycket närmare förestående än vad huvudpersonen officiellt vill medge.

– Jag har kontrakt med Elfsborg. Då är det dumt att spekulera om klubbar i andra länder, säger han i ett försök att glida ur den känsliga frågan.

Är det aktuellt med en övergång direkt eller först efter allsvenskans slut?

– Inga mer spekulationer, säger Anders vänligt men bestämt.

Annons

Fotbollen i Ukraina har stärkt sin ställning rejält sedan skilsmässan med den gamla Sovjetunionen. De klippta banden dit betyder helt andra ekonomiska möjligheter.

Landets mest berömda klubb heter Dynamo Kiev. Laget var en period nästan identiskt med Sovjets landslag. Det var då.

Sex spelare från Brasilien

På senare tid har högaktuella Shakhtar Donetsk tagit över rollen som nummer ett i Ukraina. Med hjälp av gigantiska oljepengar har klubben gjort flera uppmärksammade storvärvningar under 2000-talet.

1,5-miljonersstaden var exempelvis brassestjärnan Elanos första adress i Europa, innan flytten till Sven-Göran Erikssons Manchester City.

För närvarande finns inte mindre än sex brasilianare i truppen. Cheftränare är rumänen Mircea Lucescu. Klubben bygger ett stadion som vid invigningen nästa år förväntas vara östeuropas flottaste.

Hur ser du på Shakhtar Donetsk ?

– Jag har redan sagt för mycket, säger Svensson leende, hoppar raskt in i Teddy Lucics bil efter söndagens träning.

Det timslånga passet fick ett hastigt slut för landslagets mittfältare. Anders kände smärta i sitt skadade lår och tvingades ge upp redan efter uppvärmningen.

Medan övriga spelare ägnade sig åt bollspel joggade Svensson runt tillsammans med Elmin Kurbegovic. Han fick sedan behandling av massören Martin Larsson.

Annons

– Jag missar Gais-matchen och får ta en dag i sönder. Hur det blir mot St Patrick på torsdag är svårt att avgöra nu, säger han.

Shakhtar Donetsk

Grundat: 1936.

Hemmaarena: RSK Olimpiyskyi, kapacitet: 25 800 personer. Renoveras kontinuerligt då det är en av spelplatserna för kommande EM, 2012.

Truppen: Stommen är med ukrainska spelare, men truppen innehåller flera utländska inslag. Framför allt har man satsat mycket på spelare från Brasilien de senaste åren och för tillfället finns fem brassar i truppen. Kapten är den kroatiske landslagsstjärnan Dario Srna. Razvan Rat, rumänsk EM-spelare, och Mariusz Lewandowski (polska EM-truppen) är också i klubben.Fram till förra året spelade brassestjärnan Elano i klubben under tre säsonger, innan han värvades till Manchester City. I fjol värvade man också in Serie A:s skyttekung Cristiano Lucarelli från Livorno, men det blev bara 13 matcher (sex mål) för italienaren.Laget vann den ukrainska ligan i fjol, vilket var klubbens fjärde titel sedan 2002. Dessutom vann man den ukrainska cupen. Shakhtar Donetsk har de senaste tio åren varit bland de två främsta i ligan tillsammans med Dynamo Kiev.Efter tre spelade matcher av årets säsong har Shakhtar endast fyra poäng, första segern kom i går kväll via 3–0 mot Illychivets.Shakhtar Donetsk tog sig för första gången till gruppspelet i Champions League säsongen 2000/2001 där Lazio och Arsenal blev för svåra. De senaste tre säsongerna har laget kvalat in till gruppspelet, utan att gå vidare.Den ukrainska ligan är rankad som Europas tolfte bästa, precis före den belgiska och grekiska. Allsvenskan är rankad som 23:a.Donetsk är Ukrainas femte största stad med drygt en miljon invånare. Staden är belägen i östra delen av landet, som är ett viktigt centrum för kol- och järnindustrin i Ukraina. Fotbollslaget kallas därför i staden för Hirnyky (gruvarbetarna).

Faktainsamling: Fredrik Nodin

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons