Nyheter

Försvarsmakten Elfsborg

Tabellen imponerar i sig – historiskt sett kan Elfsborg vara på väg mot ett makalöst snitt.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2008

Försvarsstarkast i landet – genom tiderna.

Längst bak står rekordmannen Johan Wiland och klappar händerna.

– Jag tror inte att vi har fuskat en millimeter i år, säger han.

Titta på sammanställningen här intill och siffrorna drygt halvvägs är svårmatchade. Öster hade 1980 också släppt in fem mål efter 16 omgångar men rasade senare.

Sett över en hel serie är Malmö FF hittills bäst.

Guldlagen 1986 och 1989 med Jan Möller och Jonnie Fedel mellan stolparna toppar listan.

Johan Wiland är naturligtvis på jakt – men i första hand gällande en ny mästartitel.

– Siffror och rekord är säkert roligt när man blir gammal, men just nu finns inget annat i skallen än att vinna matcher, säger han.

Är det inte ens lite kittlande?

– I efterhand är det kul, men det går inte att tänka på under säsong. Pressen finns där så det räcker ändå. Jag är bara glad att det fungerat så bra för laget.

Guldsäsongen 2006 (19 insläppta på 26 matcher) var försvarsspelet i stort sett fläckfritt – men Elfsborgs-målvakten lyfter årets lag som än starkare.

– Jag tycker det. Sett till helheten är det här ett bättre lag. Vi har tränat mycket försvar och numera finns det ingen som fuskar en millimeter. Alla vet vad som ska göras.

Fuskar?

– Skall försvarsspelet fungera krävs att alla elva gör sitt jobb i alla lägen. Faller någon bort går det år pipan. Just det tror jag säkert är nyckeln till att det hittills sett så bra ut. Det är lätt att nämna spelare som lyft laget, men jag är ganska säker på att det är helheten som avgör.

Malmö snittade 0.5 baklängesmål vid serieseger 1986 och 1989 – är det siffror ni kommer att slå?

– Jag vill inte sia om det, jag är inte den personen. Det låter tråkigt, men en match i taget så får vi se var vi slutar. Det skall i alla fall bli kul att spela igen, i det flytet vi befinner oss i vill man spela match varje dag.

Trots schemat?

– Trots schemat.

I kväll kommer Gais till Borås arena.

Med på bussen, Fredrik Lundgren, som målat de två senaste säsongerna mot Elfsborg.

– Jag vet, säger Johan Wiland direkt.

– Men vi ska ta bort honom den här gången.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.