Annons
Nyheter

Elfsborgssupportrarna som ställer till bråk

Minst ett 50-tal fotbollsfans i Boråsområdet bedöms av polisen vara killar som kan ställa till bråk och begå brott i samband med matcher.
Nyheter • Publicerad 22 november 2013
Foto: 

Över hälften är redan fällda för brott och vissa är tungt belastade. Snittåldern ligger på cirka 20 år och många bor på Sjöbo eller Trandared.

En natt i slutet av oktober utbröt upplopp i Borås då 40-50 Elfsborgsfans kastade flaskor, burkar, bengaler, lossbrutna bilbackspeglar och annat mot poliser.

Annons

En 21-årig guligan utpekades som ledare och dömdes i veckan till skyddstillsyn och behandling av missbruksproblem. Enligt förundersökningen kunde poliser som var med på gatorna den natten känna igen honom på bilder av Elfsborgs risksupportrar.

BT har tagit del av uppgifter som visar att polisen har en sådan förteckning, med porträttbilder och noteringar om vad supportrarna tidigare gjort. För närvarande handlar det om närmare 60 pojkar och män.

BT har också fått en lista på stökiga och bråkiga fotbollsfans från en kille som själv varit aktiv i dessa gäng.

Nästan 40 namn från polisens förteckning finns även på hans lista, vilket kan tolkas som att polisens kartläggning träffat ganska rätt.

Över 30 av de bortåt 60 killar som polisen har ögonen på är dömda för brott. Och flera har många punkter i belastningsregistret, det vill säga brottsregistret.

Även på nätforum för extrema fotbollshuliganer återfinns vissa av killarna.

Några röster om stökiga supportrar:

–De är obstinata, tykna och uppkäftiga och häver ur sig både det ena och det andra. De vägrar lyda och till slut når man en gräns. När polisen då ingriper har de oftast uppfattningen att det är polisen som gjort fel, säger kommissarie Lennart Widerfeldt i Borås.

– Det jag försöker förklara då vi möter supportergrupper är att om man i sin iver och passion går över gränsen så riskerar man att skada något man älskar. Och i våras hade jag enskilda möten med supportrar som var på väg åt fel håll, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

– Vi vill att allt ska fungera bra kring arenan och Elfsborg och vet att det funkar bäst om vi tar det med Elfsborg och polisen och inte via media, säger Guliganernas ordförande Anders Hultin.

Annons

"Det ligger inte i vårt intresse att få en artikel publicerad", skriver risksupportrar i ett mejl till BT.

Har Elfsborgs supporterproblem? Mejla BT:s reporter: lennart.granberg@bt.se

Läs mer i söndagens Borås Tidning eller i eBT!

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons