Annons
Nyheter

Elfsborg kan styra transferfönstret

Det fyra veckor långa transferfönstret för svenska fotbollsklubbar under sommaren kan komma att få olika datum säsong för säsong.
Nyheter • Publicerad 14 november 2009

Och det blir de fyra allsvenska toppklubbarna som får komma överens om datumen.

Den överenskommelsen har nåtts mellan klubbarna och Föreningen svensk elitfotboll, Sef, skriver TV4:s Fotbollskanalen.

Annons

Att det blir de fyra klubbarna som placerade sig högst i allsvenskan året innan som får sista ordet hänger ihop med att de deltar i kvalspel till Champions league och Europa league.

I år slutade AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och Kalmar som topp fyra.

Eftersom den svenska fotbollssäsongen spelas under ett kalenderår och större delen av Europa i övrigt spelar höst-vår, ligger det tre månader långa svenska transferfönstret januari till mars medan majoriteten av övriga ligor har sitt öppet under juni-augusti.

– Fifas och Uefas regler är glasklara. Mellan säsongerna får man ha fönstret öppet i tolv veckor, som vi har på vintern och de andra har på sommaren. Mitt under sitt spelår får man bara ha ett kort fönster på fyra veckor. Vi har sökt dispens, men det går förbunden inte med på, säger Sef:s generalsekreterare Tommy Theorin till Fotbollskanalen.

– Vi kan som sagt inte ha öppet tolv veckor under sommaren, eftersom vi har säsong då. Men på det här viset når vi en bra mellanväg. Säg att exempelvis AIK måste lämna in sin första Champions League-trupp den 5 augusti. Då kan de komma överens med de andra tre lagen om att anpassa transferfönstret efter det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons