Nyheter

Elfsborg i möte med Europas stora

Det nya fristående fotbollsorganet European Club Association har haft sitt första möte.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson är på plats för att företräda Sverige och Elfsborg.

ECA är tänkt att ersätta den tidigare sammanslutningen – G14 – som vid upplösandet i början av 2008 bestod av de 18 största klubbarna i Europa. G14 drev frågor mot UEFA för att stärka sitt inflytande över framförallt Champions League men även för att få ersättning för landslagsspelare. Det nya organet skall dock representera desto fler klubbar och även ha en aktiv dialog med UEFA.

ECA består för närvarande av 102 föreningar där de länder som har lyckats bäst i europaspelet har fem representanter medan de de minst framgångsrika har en.

Sverige har tilldelats två mandat. Och tack vare Elfsborgs lyckade cupspel förra året är ordföranden Bosse Johanssons på plats i UEFA:s högkvarter, Nyon, för medverka. Även Helsingborgs Sten-Inge Fredin är där.

– Vi skall väl främst sätta upp stadgar kring transferfönstret och hur Champions League skall vara utformat. Det kommer bli två intressanta och lärorika dygn, säger Johansson.

Vid mötet kommer även bland annat Franz Beckenbauer, Barcelonas ordförande Joan Laporta, Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenigge och Reals Ramón Calderón delta. På kvällen kommer det att spelas en fotbollsmatch som Johansson har anmält sig till.

– Det är ju mest på skoj men jag får väl sätta in någon tryckare på Beckenbauer så man sätter sig i lite respekt (skratt).

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.