Nyheter

Jag har också 100,000

Nyheter • Publicerad 1 december 2009

Köpte godis igår. Jämte mig stod några ungdomar, lika godissugna som jag själv. Bland han ba, hon ba och liksom, berättade den unga tjejen att hennes mormor hade dött och att hon (tjejen alltså) fått typ 50.000.

- Nu har jag 100.000, sade den unga tjejen, för jag hade 50.000 innan.

- Jag har också 100.000, svarade en av killarna. Fast jag får inte ta ut dom förrän jag är 25.

I bilen på vägen hem tryckte jag i mig salta bildäck och retade mig på snorungarna som hade skrutit om sina bankkonton. En känsla av meningslöshet infann sig. Varför slita häcken av sig för en lön som låg (ligger) 1000-lappen under det jag tjänade för 11 år sedan, samtidigt som några skitungar såg 100.000 papp som en självklarhet? Varför?

Efter ytterligare några salta bildäck rannsakade jag mig själv. Insåg det ovärdiga i att vara avundsjuk på några ungdomar som råkade ha mer pengar än vad jag själv har. Att det faktiskt inte var deras ”fel” att de fötts in i välbeställda familjer. Och framför allt var det inte deras fel att jag ”betalar” vad det kostar att drabbas av sjukdom, bli borta från arbetsmarknaden en tid och sedan tvingas börja om från början.

En Lonkakola hittade sin väg från godispåsen till min mun och jag tänkte att jag inte hade den blekaste aning om vad som väntade dessa ungdomar. Kanske någon av dem skulle bli sjuk precis som jag blev och i och med sparpengarna kunna dryga ut sjukersättningen och därmed känna en viss trygghet. Kanske att någon av skulle komma att skänka pengar till välgörande ändamål, eller ha dem som kontantinsats i ett hus, kanske slippa ta studielån, resa och se nya platser, starta ett företag, slösa bort dem på onyttigheter eller det värsta av allt - aldrig få bruk för sina pengar.

Två Dumlekolor senare var jag hemma och avundsjukan hade retirerat till hålan där den kom ifrån. Om än lycka och rikedom inte är något givet eller ens alltid går hand i hand, är det av godo att vara lycklig och rik. Men, också av godo att sköta sig själv och skita i andra. Avundsjuka gör alltid ont och har mig veterligt aldrig fått något bankkonto att växa.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.