Annons
Nyheter

Hellre ful än hjärndöd

Nyheter • Publicerad 21 maj 2008
Foto: 

De vanligaste förklaringarna till att folk inte använder cykelhjälm lyder så som följer:

* Det är besvärligt att bära med sig/förvara

Annons

* Det är obekvämt

* Jag cyklar försiktigt/bra

* Det är fult

* Det stör frihetskänslan

* Det stör frisyren

Källa: Borås Tidning 2008-05-20

Besvärlig att ta med sig, ful, inkräktar på den personliga frihetskänslan och sabbar frisyren, en rätt träffande beskrivning av en cykelhjälm. Dock rätt ointressant som förklaringsmodell om man vurpar och ådrar sig skallskador som hade kunnat undvikas om man hade haft den där fula, frihets-

inkräktande, frisyrsabotören på skulten.

Min första cykelhjälm inhandlades för drygt 15 år sedan. Utbudet var en smula begränsat här i stan, men bland svindyra hjälmar för tävlingscyklister och blå eller rosa frigolithjälmar i barnstorlek hittade jag min första cykelhjälm. Då i början av 1990-talet var det inte jättevanligt att som vuxen använda cykelhjälm, och jag fick en del kommentarer från folk som tyckte att jag var pinsam. Som svar på detta dekorerade jag min hjälm med texten: Hellre ful än hjärndöd.

Jag är nu inne på min fjärde cykelhjälm och skulle känna mig naken om jag inte hade hjälmen på mig när jag cyklar. Vid två tillfällen har jag ofrivilligt intensivstuderat asfalten och bland annat slagit sönder framtänderna och fått armbrott. Men skallen har stått pall vid båda tillfällena och detta tack vare att jag har haft cykelhjälm på mig.

Alla vet idag att en cykelhjälm kan vara skillnaden mellan liv och död - mellan liv och levande död . Jag förstår inte att det faktiskt fortfarande finns människor som överhuvudtaget vill cykla utan cykelhjälm.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons