Nyheter

Hårtuss på falukorven

Nyheter • Publicerad 17 januari 2008

BT idag och en artikel om en ung tjej som har fått en liten fågelfjäder i salladspåsen hon köpt hos ICA. Äckligt med alla bakterier som finns, säger den unga tjejen. Måhända att en liten fågelfjäder kan anses som äcklig, men knappast farlig. Skölj salladen och ät. Det som inte dödar, härdar.

Eftersom jag alltid ska vara värst på det mesta, ser jag det som min plikt att förtälja att när jag gick på låg- och mellanstadiet hade skolköket minsann för vana att servera falukorv med lila stämpelmärken på och med inbakade broskbitar. En gång fick jag dessutom en stor hårtuss på falukorven och vid ett annat tillfälle en rätt stor plastbit i fiskgratängen. Väldigt äckligt men dock inte värre än skolmaten som vi ungar tvingades äta i Borås skolor på 1970-talet. En typisk veckomatsedel kunde se ut så här:

Måndag: Kokta västkustare med rotmos.

Tisdag: Pölsa

Onsdag: Fisk

Torsdag: Falukorv med makaroner

Fredag: Ärtsoppa

Sallad: Var inte uppfunnen på den tiden

Appropå pölsan som serverades. Jag hade en lärare som en gång som i sin ungdom hade jobbat på ett slakteri. Han berättade för klassen att han åt allting utom pölsa eftersom han visste hur pölsan blev till. Allt som gick att mala ned, maldes ned och hamnade i pölsan. Om korv sade han inget, men jag säger att jag minns det som det var igår - fastän det var 1979 - när en av chaufförerna på min dåvarande arbetsplats glatt konstaterade att:

- Jaha, tänk om fôlk vesste hur många ton gresahôden som mals ned i kôrven varje år.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.