Nyheter

Ett krig som kostat 4 600 miljoner kronor

Nyheter • Publicerad 31 juli 2008

Den serbiska underrättelsetjänsten drev spaning under ett fåtal månader innan de fångade den misstänkte krigsförbrytaren Radovan Karadzic. Trots att Saddam Husseins utrikesminister var CIA-agentlyckades inte USA fånga Saddam Hussein med mindre än att starta ett krig i Irak.

Vissa källor uppger antalet människor som dött till följd av Irakkriget, till omkring 100.000. Den brittiska medicinska tidskriften The Lancetpresenterade 2006 en undersökning som kom fram till att dödssiffran översteg 650.000. Idag skriver vi den sista juli 2008 och antalet döda har stigit sedan dess och fortsätter stiga för var dag som går. Aftonbladets Wolfgang Hansson skrev i en artikelså sent som i mars 2008, att varje dag dör ungefär 40 personer som en följd av Irakkriget. 40 döda x 365 dagar = 14.600 personer per år. Wolfgang Hansson skriver också att i pengar räknat har kriget hittills kostat "800 miljarder dollar (4? 800 miljarder kronor). Slutnotan när kostnader för vård av alla skadade amerikaner tas med hamnar enligt Nobelpristagaren Joseph Stiglitz på 3?000 miljarder dollar."

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.