Nyheter

Du är ingen brottsling Alexander

Nyheter • Publicerad 12 januari 2008

Det är inte fisken som är utrotningshotad utan fiskaren som är det? en tyst diskriminering gentemot oss fiskare idag som tar musten ur oss helt och hållet. Vem står på den svenska fiskarens sida ??? Ingen för vi målas upp i media som brottslingar och kriminella när vi bedriver det vitaste fisket i världen. citerat från Alexander Backmans kommentar på min blogg ”Sluta torskfega” den 11/1.

Det är lätt att skriva en blogg om att bojkotta torsk, utan att närmre reflektera över de människor som har sin inkomst från fiskerinäringen. Det är svårare att bortse från alla larmrapporter kring det vikande antalet torskar, vilka får större utrymme i media än yrkesfiskarnas åsikter.

Jag vill tro på de fiskare som säger att larmrapporterna inte till fullo är korrekta. Jag tror på Alexander när han skriver att svenska fiskare bedriver det vitaste fisket i världen. Men jag kan samtidigt inte bortse från forskarnas upprepade larm om att torsken är på väg att försvinna. Det ena behöver dock inte utesluta det andra. De förhållandevis få svenska fiskare som fortfarande finns kvar, står knappast för den utfiskning som pågår. Ett betydligt rimligare antagande är att det utbredda tjuvfisket (inget land nämnt, inget land glömt), överkonsumtion, misshushållning med jordens resurser samt multinationell profithunger, istället står bakom torskutrotningen. Tillkommer en nationell och internationell politisk flathet att inte agera nu - för att stödja de fiskare som kör med rena metoder och för de konsumenter som vill handla rätt.

Tills jag får klara och entydiga besked om att torskbeståndet är säkrat, måste jag tyvärr avstå från att äta den godaste fisken av alla. I bästa fall gör jag fel.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.