Annons
Nyheter

Den bedrägliga konsumtionslyckan

Nyheter • Publicerad 12 mars 2011

En av mammas barndomsväninnor råkade härförleden ut för en stroke. Hon är på bättringsvägen men är mycket bekymrad över hur det ska bli när hon kommer hem igen. Till följd av stroken är hon halvsidesförlamad och sitter i rullstol. Av- och påklädning, hjälp med att tvätta sig och andra basala behov kan hon köpa för en liten peng. Men städningen, hur ska hon klara av den?

Städning ingår (numera) inte i hemtjänstens ordinarie åtaganden och mammas väninna kommer sannolikt inte att klara av att städa själv - men har heller inte råd att betala för städning (1 gång i veckan, 1 timma per gång = cirka 850:-). Hon tillhör den grupp som brukar benämnas fattigpensionärer och de senaste årens mantra: Mer pengar i plånboken gäller inte henne i någon högre utsträckning.

Annons

En av tankarna bakom Mer pengar i plånboken är att vi ska konsumera mera för att fler människor ska få jobb och därmed få mer i plånboken och kunna konsumera mera och då kan ännu fler människor få jobb och så vidare. Tankesättet - eller om man så vill, ideologin - bygger per automatik på att vi inte ska känna oss nöjda med det vi har. Nöjdhetströskeln måste hela tiden tänjas för att hålla maskineriet igång.

Vad skulle hända om vi insåg hur bra de flesta av oss faktiskt har det. Om vi insåg att lycka inte är förbundet med att köpa två par skor för att få det tredje paret på köpet, äga 10 par jeans eller inneha den senaste modellen av mobiltelefon. Vad skulle hända om vi insåg att nöjdhet kan vara något så enkelt som att kunna städa själv.

Om människor överlag skulle finna nöjdhet bortom konsumtion, skulle samhället kollapsa då? Skulle nöjda människor kunna såra ett samhälle mer än vad den ständiga jakten på bedräglig konsumtionslycka kan göra? Jag hoppas inte det.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons