Annons
Nyheter

Vårgårda lyser i kommunrankning

Vårgårda går upp på topp-tio-listan i årets rankning av svenska kommuners företagsklimat. Herrljunga utmärker sig som snabbklättrare.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2008

Solna har tagit över förstaplatsen från Vellinge i rankningen. Vårgårda, högsta kommunen med Sjuhäradsankytning ligger nu nia i riket efter att ha klättrat fem platser. Bollebygd är nummer 19, upp fyra sedan 2007.

Bland superklättrarna märks Herrljuunga på plats 91, upp 71 platser från året innan. Borås har halkat ner 16 platser till plats 78.

Annons

Tranemo ligger också bra till, på plats 65, plus 2.

Plus fem placeringar förde upp Vårgårda till niondeplatsen.

– Snabba handläggningstider hos kommunen. Från förfrågan till byggstart på mycket kort tid, lyfter kommunstyrelsens ordförande Stig-Olov Tingbratt fram som ett skäl till fin placering.

–?Vårgårda har många stora företag som också engagerar sig lokalt, framhåller Brosons VD Anders Helander.

– Att alla företagare engageras i Center of innovation, vår företagsfrämjande verksamhet är en styrka, utan krav på medlemsavgift, poängterar Ulf Lofterud, som just leder Center of Innovation.

Vårgårda är något att mäta sig mot för överiga Sjuhäradskommuner.

Kommunernas politiker och tjänstemän brukar sträcka på sig respektive hukar sig när nya rankingsiffror presenteras. Men Kenneth Krantz, regionchef för Svensk Näringsliv i Västsverige pekar på företagarnas egen roll.

– Vad företagen gör i sina nätverk har stor betydelse. Det finns också risk att prata sig in i en negativ spiral, säger Kenneth Krantz.

Han ser också infrastuktur som viktigt för attityden bland företagare. Här ligger Vårgårda hyggligt till. Norra Bohuslän och Dalsland sladdar.

En kommun som möjligen präglas av sådant är Mark, som vanligt slutvagnen i Sjuhäradståget. Numera rejält avhängd, har passerat 200-strecket på väg ner. 100 placeringar skiljer från näst sista, Ulricehamn. Placering 205 respektive 105.

Annons

– Det är sorgligt att vi hamnar så långt ner. Vi jobabr intensivt för att bättra klimatet. Mycket dialog. Här handlar det mcyekt om kultur och attityd. Vi fortsätter att söka efter vad som är fel, säger Leif Ekberg, VD i Minab, Marks idé och näringslivsråd AB.

Bollebygd stärker sin stark position två snäpp till plats 19. Tranemo stiger två pinnar till 65 och tar sig så förbi Borås på Sjuhäradslistan. Borås tappar 16, hamnar på 58, två platser för Svenljunga på 80, minus 5.

Alpinisten Herrljunga intar plats 91, upp hela 71 från förra året. Går förbi Ulricehamn, som tappat 7 placeringar.

– Gladast är jag över att vi ökat så starkt på attitydsidan. Lågt nyföretagande drar ner, men med näringslivsutvecklare, som vi rektyrerar nu, hoppas vi ändra på den klena siffran, säger Jan Darell, kommunchef i Herrljunga.µ

Företagsklimat

Svenskt Näringsliv definierar företagsklimatet som summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Statistik från SCB över olika faktorer vägs samman med attityder bland företagare när kommunernas klimat rankas. 34 000 företagare har svarat på Svenskt näringslivs enkät. Sedan 1999 har företagare satt betyg på företagsklimatet på liknande sätt.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons