Ekonomi

Så vill ministern bygga hållbart Sverige

Alingsås Artikeln publicerades
Carlos Andersson (till höger) visade runt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i bostadsområdet Broby som har renoverats för att kräva så lite energi som möjligt. Till vänster i bild syns även Ing-Marie Odegren, vd för Alingsåshem.
Foto:Lars-Åke Green
Carlos Andersson (till höger) visade runt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i bostadsområdet Broby som har renoverats för att kräva så lite energi som möjligt. Till vänster i bild syns även Ing-Marie Odegren, vd för Alingsåshem.

Tio miljoner per år till ett nytt informationscentrum för hållbart byggande – det lovade bostadsminister Peter Eriksson när han besökte Passivhuscentrum i Alingsås.

– Är de inte sura nu när de inte får leverera lika mycket?

Under sin blixtvisit i Alingsås på måndagen hann bostadsminister Peter Eriksson leverera både skämt och skarpa förslag ur den höstbudget som regeringen presenterar i dag tisdag. Citatet ovan var av det skämtsamma slaget, och syftade på att det kommunala energibolaget Alingsås energi borde vara besvikna nu när miljonprogramshusen Broby i Alingsås mer än halverade sin energiförbrukning i samband med en renovering av passivhusmodell.

Före rundturen i bostadsområdet presenterade Peter Eriksson förslaget, som innebär att staten skjuter till tio miljoner årligen för att inrätta ett nationellt informationscentrum för hållbart byggande. Platsen var Passivhuscentrum, som i ett decennium har arbetat för att öka medvetenheten inom byggsektorn och få aktörerna att välja material och metoder som är bra för människa och miljö.

Satsningen sker genom att Boverket får ett ökat anslag, och att verket i samarbete med näringsdepartementet arbetar fram detaljerna.

– Det är i dagsläget inte helt klart hur det kommer att utformas. Det kan bli en aktör eller flera, men Passivhuscentrum är den organisation som har bredast verksamhet. Här finns redan en organisation som Alingsås kommun och Västra Götalandsregionen har byggt upp. Med hjälp av de statliga pengarna skulle man kunna rikta sig till hela Sverige, sade Peter Eriksson på presskonferensen.

Vad informationscentrumets uppgift mer konkret innebär ville ministern inte gå in på. Det statliga bidraget är tänkt att fungera som ett tillskott för en organisation att fortsätta med sin verksamhet. Passivhuscentrum är en trolig aktör, med eller utan samarbete med liknande organisationer i landet.

Hur medvetna är aktörerna i näringslivet om de här frågorna?

– Det finns många inom byggbranschen som har goda kunskaper, men visst finns det efterfrågan på kunskap på vissa håll. Vi skärper hela tiden Boverkets byggregler, och min bild är att det inte kommer att dröja länge innan det är standard med en väldigt liten energiförbrukning, säger Peter Eriksson till BT.

Representanter från Passivhuscentrum beskrev nyheten som en födelsedagspresent. Organisationens verksamhetsansvarige, Carlos Andersson, berättade att de gärna samarbetar med staten för att få ut sitt budskap.

– Vi har jobbat med de här frågorna i nio års tid och har byggt upp en bred kompetens, säger han.

Samma dag portionerades även andra nyheter på bostadsområdet ut. Höstbudgeten innehåller 55 miljoner kronor till åtgärder som är tänkta att snabba på byggtider och minska regelkrånglet. Bland annat får länsstyrelserna dela på 30 miljoner kronor för att kunna beta av plan- och byggärenden i en raskare takt.

Byggbranschen imponerades dock inte av innehållet.

– Två små steg i rätt riktning, men inget som i sig kommer att få fart på bostadsmarknaden, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, till TT.

Fakta

Förslaget

Bland förslagen i regeringens budgetproposition som presenteras på tisdagen ingår tio extra miljoner årligen till Boverket. Dessa ska användas för att utse en lämplig aktör och finansiera ett nationellt informationscentrum för hållbart byggande.

Förhoppningen från regeringen är att öka byggandet av nya energisnåla hus, men även att renovering av landets miljonprogram ska ske enligt samma modell.

Visa mer...