Ekonomi

Så slår drönardomen mot Borås

Borås Artikeln publicerades
En kamera monterad på en drönare kräver nu tillstånd från Länsstyrelsen.
Foto:Lennart Magnusson
En kamera monterad på en drönare kräver nu tillstånd från Länsstyrelsen.

Den nya lagen som likställer kameraförsedda drönare med kameraövervakning får konsekvenser för flera företag i Borås.

– Man vaknar upp en morgon och staten har förbjudit ens jobb.

Så beskriver Daniel Casselby på Superstudio aircam Sweden AB konsekvensen av fredagens dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

De små, radiostyrda farkosterna utrustade med kamera – så kallade drönare – har blivit ett allt vanligare arbetsredskap inom yrken som mäklare, lantmätare och journalister. Den nya domen slår fast att kameraförsedda drönare omfattas av kameraövervakningslagen. I praktiken innebär det ett förbud mot att utan tillstånd fotografera eller filma med fjärrstyrd kamerautrustning på platser där allmänheten har tillträde.

- Domen gör spelreglerna tydliga. Nu råder det inte någon tvekan om vad som gäller för drönare, skriver Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö i ett pressmeddelande.

Följden blir att företag kan få lägga ner hela eller delar av sin verksamhet. Superstudio aircam Sweden, som filmar åt uppdragsgivare inom bland annat filmbranschen, har följt rättsfallet upp till Högsta förvaltningsdomstolen. Bolagets operativt ansvariga Daniel Casselby är mycket kritisk till domen.

– Det finns ingen rim och reson i reglerna, det är rent paragrafrytteri. Vi jobbar med seriös filmproduktion. Vi gör inget annat än att filma och har ett team på sju, åtta personer som nu inte får några uppdrag. Blir det ingen lagändring går vi i konkurs, säger han.

Branschkollegan Fågelperspektiv i Hindås påverkas på liknande sätt. På sin hemsida skriver bolaget att de tar flygscener för professionell filmproduktion med hjälp av fjärrstyrda farkoster, men att de nu endast kan filma på avspärrade områden.

Även Borås Tidning har fått ändra arbetsmetoder. Webb-tv-redaktör Anton Hedberg berättar att tidningen just nu inte använder fjärrstyrda drönare för att fotografera eller filma.

– Vi kommer att avvakta tills vi vet säkert hur domen tolkas. Men vår populära tävling Fredagsresan kommer att publiceras fyra gånger till under hösten, eftersom de har filmats innan domen kom, säger Anton Hedberg.