Riksbanken flaggar för sänkt ränta
Men räntebanan, Riksbankens prognos för den framtida reporäntan, sänks något. "Efter en ljus inledning på året skuggas svensk ekonomi av orosmolnen i Europa. Trots oron fortsätter den svenska ekonomin att växa, om än svagt. Samtidigt är inflationen låg. För att understödja konjunkturen och få en inflation i linje med målet på 2 procent behöver räntan vara fortsatt låg", skriver Riksbanken om beslutet i ett pressmeddelande.
Riksbanken räknar nu med en genomsnittlig reporänta på 1,5 procent under tredje kvartalet i år (samma bedömning som i april), 1,4 procent fjärde kvartalet (1,5), 1,6 procent tredje kvartalet 2013 (1,8) och 2,4 procent tredje kvartalet 2014 (2,6).
Riksbanken konstaterar att den svenska BNP-tillväxten blev högre än väntat under det första kvartalet, men är inte lika optimistisk för resten av året. Utsikterna för de närmaste kvartalen är svaga, skriver Riksbanken.
"Samtidigt som de faktiska utfallen tyder på en svagare utveckling håller också stämningsläget bland hushåll och företag på att försämras", skriver Riksbanken i den penningpolitiska rapporten.
Bruttonationalprodukten väntas växa med 0,6 procent 2012 (0,4), 1,7 procent 2013 (1,9) och 2,8 procent 2014 (2,8).
Den underliggande inflationen, enligt måttet KPIF, väntas uppgå till 1,0 procent i år (1,1), 1,7 procent nästa år (1,7) och 2,1 procent 2014 (2,0).
Arbetslösheten blir 7,6 procent 2012 (7,7), 7,7 procent året därpå (7,7) och 7,0 procent 2014 (6,9), tror Riksbanken.
Samtliga siffror inom parentes avser Riksbankens bedömningar i april.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger att Riksbankens beslut i dag var helt i linje med förväntningarna, även justeringen av räntebanan.
- Jag gissar att det blir små rörelser på marknaden efter det här beskedet, säger hon.
Däremot tror Winsth att Riksbanken kommer att sänka räntan två gånger i höst, till följd av den allt svårare ekonomiska situationen i Europa.
- Eurokrisen kommer tyvärr att komma ifatt oss och vi kommer att se en större påverkan på svensk ekonomi, med minskad export och högre arbetslöshet. När vi har hög arbetslöshet och ingen inflation har Riksbanken historiskt sett agerat med att sänka, säger Annika Winsth.
Robert Bergqvist, chefekonom vid SEB tycker att Riksbankens räntebesked är rimligt och han tror att kommande räntesänkningar är att vänta.
- Signalen är tydlig att man öppnar upp dörren för en sänkning i september, och det tror vi kommer komma. Hade man inte öppnat dörren för det hade man haft svårare att sänka räntan i september.
Inte heller SBAB tycker att Riksbanken bjöd på några större överraskningar i dag.
- Det var en liten överraskning att den öppnar upp för en möjlig sänkning kortsiktigt. Det hade man kanske inte väntat sig. Annars var det som väntat. Det var samma två ledamöter som reserverade sig och ville sänka räntan som i april, säger chefsekonom Tor Borg.
Han räknar inte med att räntebeskedet får några effekter på vare sig boräntor eller inlåningsräntor.
- Jag har svårt att se att det skulle få några effekter med tanke på att det inte har varit några reaktioner hittills på marknaden, säger Torg Borg.
Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet och förordade en räntesänkning till 1,0 procent och en lägre räntebana än den i den penningpolitiska rapporten.