Annons
Nyheter

Michelinorder till Konstsilke

De snabbaste bilarna skapar nya jobb på Svenskt Konstsilke i Borås och Narva.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2008

Däckföretaget Michelin har lagt en ordet för 300 miljoner kronor på latexbehandlat kevlargarn hos Svenskt Konstsilke. Garnet används för att armera högfartsdäck för snabba bilar.

-?För konventionella däck används väv för att armera. Väven ger skarvar. Genom att istället armera med lindat garn slipper man skarvarna, förklarar Urban Olsson, VD för AB Svenskt Konstsilke.

Annons

Garn istället för väv passar också bra för de korta serier det är fråga om för dessa exklusiva högfartsdäck som förekommer i många varianter.

Konstsilke köper in kevlargarn. Detta tvinnas i fabriken i Narva och latexbehandlas i Borås.

– Den här produkten är dyrare än annan armering. Men det handlar också om slutprodukter, exklusiva däck, som kostar mycket pengar och som ska möta hårda krav, säger Urban Olsson.

Kevlar är en stark och lätt fiber som tål höga temperaturer och som medger mycket liten töjning.

I höstas fick Boråsföretaget en stor order på garn från Continental. Pirelli är också betydande kund.

– Det går riktig bra nu. Förra året omsatte vi 135 miljoner, i år blir det 210. I volym ökar vi från 2000 ton till 2700 ton. Det visar att värdet per ton på det vi producerar ökar.

10 nya medarbetare anställs i och med den nya ordern. Hälften i Narva, hälften i Borås.

– De är under inlärning nu, säger Urban Olsson.

Svensk Konstsilke ägdes tidigare av Borås Wäfveri, men köptes loss 2007 av nuvarande ägarna, familjen Olsson och Kjell Berggren.

– Vi kände då till den omställning till den här typen av garn som var på gång i däckindustrin. Vi såg möjligheter, säger Urban Olsson.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons