GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Företagsamhet? Nej, Borås i botten

Herrljunga toppar i företagsamhet i Sjuhärad. Borås ligger i botten när andelen företagsamma av befolkningen mäts.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2014
Foto: Anton Hedberg/arkiv

Borås är enda Sjuhäradskommun under rikssnittet. Svenskt Näringsliv mäter årligen och jämför. På onsdagen presenterades färska siffror.

Den som vant sig av bilden av att Borås är en kommun som sjuder av företagsamhet kan få sig en tankeställare av statistiken. 9,9 procent av boråsarna i åldern 16-74 år klarar bekrivningen företagsam. 12,1 procent är rikssnittet, något högre än snittet för Västra Götaland, 11,6 procent. Toppkommunen Herrljunga ligger på 15,4 procent. När det gäller företagsamma kvinnor ligger Borås också lågt, 5,3 procent. Där toppar Vårgårda i Sjuhärad med 8,1 procent.

Anders Glemfelt, näringslivschef i Borås stad, har inte sett undersökningen, och känner inte igen bilden att Borås skulle hanka efter i företagsamhet. Han har andra siffror som är mer imponerande. Att det finns 12000 företag på 106 000 invånare. Något som Borås brukar presentera stolt. Men företag och företagsamma är inte samma sak, därav motsägelsefulla tal.

– Borås har ett framgångsrikt entreprenörskap. Men vi behöver ännu fler företagare. Speciell bland kvinnor och invandrare. Det jobbar vi för. Inte minst finns det möjlighet och behov av fler företag inom tjänstesektorn, säger Glemfelt.

Att landbygdskommuner ligger bra till ser han delvis grundat i att lantbrukare räknas som företagare. Gotland toppar landet, turismkommunerna Tanum, Orust och Tjörn i länet. Det kan peka på turismens betydelse.

– Här finns möjligheter. Vi har Upzone som bra exempel. Vi behöver mer av den typen, säger näringslivschefen.

Mats Palm, kommunstyrelsens ordförande (S) i Herrljunga gillar beskedet om sin kommuns placering.

– Det gläder. Vi har ett starkt småföretagande i kommunen. Att företag växer märker vi också genom flera gasellutmärkelser. Vi hoppas också att vi har en god relaion med företagen och att vi från kommunen servar dem på bra sätt, säger Mats Palm.

Elisabeth Sandberg, västsvensk regionchef på Svenskt Näringsliv, pekar på att sju av åtta kommuner i Sjuhärad ligger över rikssnittet.

– Det är material som man bör titta på i varje kommun, län och på riksnivå. Och fungera på varför utvecklingen går åt ena eller andra hållet. Företagsamhet skapar möjligheter för fler människor att få jobb, det är så vi skapar tillväxt, säger hon.

Mark toppar i tillväxt bland unga företagsamma i Sjuhärad, med 9,7 procent fler 2013. Där backade Borås. Mark toppar också ökningen totalt med 3,0 procent.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.