Ericsson rusade trots storförlust
Men försiktigt växande försäljning glädjer analytikerna.
Bakom de kraftiga minussiffrorna för fjärde kvartalet spökar det hälftenägda dotterbolaget ST-Ericsson som både Ericsson och den andra ägaren, Schweizbaserade ST Microelectronics, nu officiellt gett upp hoppet om. Och Ericsson tog nu en kostnad på 8 miljarder kronor för sorgebarnet under fjärde kvartalet.
Dyrbart äventyr
Bolaget skapades genom en sammanslagning 2009 och har varit ett dyrbart äventyr. Ericssonchefen Hans Vestberg bedömer att hela det kalaset totalt har kostat i storleksordningen 15 miljarder kronor. Nu handlar det om att bli av med ST-Ericsson och diskussionerna pågår med ST. Vad som ska hända med personalen på ST-Ericsson är ännu oklart.
– Det enda som är helt säkert är att vi inte kommer att köpa hela ST-Ericsson. Vi tittar nu på alla möjligheter och försöker göra det bästa för personalen, kunderna och aktieägarna. Men eftersom vi är två ägare måste vi vara överens innan vi kan agera, säger Vestberg.
Starkare än väntat
Men aktiemarknaden kände redan till Ericssons nedskrivning i dotterbolaget och fokuserade i stället på det positiva, att försäljningen växte mer än väntat. Och de flesta siffrorna i rapporten var något starkare än väntat. För Ericssons största segment, Networks, ökade omsättningen med 6 procent jämfört med motsvarande period 2011, upp till 35,3 miljarder kronor.
– ST-Ericsson är inget vi är glada åt men andra saker går åt rätt håll nu. Fjärde kvartalet är lite av en vändning, säger Vestberg.
Bättre mix spås
Ericssons marginaler är lägre på nya nät där prispressen är hårdast. Men det finns bättre möjligheter i affärerna med skötsel och uppgradering av andra nät. Och Ericsson har länge haft en ofördelaktig mix med stor andel nya nät.
Men den affärsmixen kommer att bli bättre under 2013, spår Ericssonchefen. Han vill inte prata marknadsandelar och värjer sig också mot jämförelsen med kinesiska Huawei som på senare tid blivit större än Ericsson.
– Vi finns inom tre segment: infrastruktur, tjänster och supportlösningar. Inom alla tre är vi störst i världen. Jag brukar inte prata om konkurrenter av den enkla anledningen att jag inte bara ser en, säger Vestberg.