Annons
Nyheter

Ekonomi för samboliv

Kärleken spirar och förhållandet går som en dans. Ni är inte gifta men vill dela livet tillsammans och flyttar ihop i en gemensam bostad. Men vad händer ekonomiskt i en separation när man är sambo? BT reder ut några viktiga frågor om samboskap.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2011
Foto: Mindy Lara
Foto: Mindy Lara

Louise Näslund 30, och Daniel Christensson 33, har varit ett par i snart åtta år. I augusti 2004 blev de sambos och flyttade in i en hyreslägenhet. När Louise två år senare blev gravid med deras första barn köpte de en bostadsrätt som de precis har flyttat ifrån. I juni i år stod nämligen deras hus i Brämhult klart för inflyttning.

– Vi har gått in med lika mycket pengar i huset båda två och alla möbler har vi köpt tillsammans. Vi skaffade ett gemensamt konto redan 2005, berättar Louise.

Annons

Något samboavtal har de inte skrivit och Daniel säger att de inte vet exakt vad ett sådant innebär.

– Man är ju ganska inne på att om det väl skulle hända något så skulle man dela allt på hälften. Men man vet ju aldrig hur det skulle bli i stridens hetta, skojar Daniel med en blinkning mot sin sambo.

– Det är ju aldrig något som man har tänkt på eller diskuterat med vänner eller så. Det känns så overkligt att man skulle gå isär, nickar Louise.

Louise och Daniel har däremot både skrivit testamente och tecknat varsin livförsäkring.

– Vi fick rekommendationer från banken att skriva testamente och skaffa livförsäkring när vi skulle teckna lånet på huset. Innan dess hade vi aldrig tänkt på det. Inte ens när vi köpte lägenheten eller så.

Livförsäkringen täcker halva huslånet och testamentet ger så mycket som möjligt till oss två utöver det som barnen får i sin arvslott. Så nu känner vi oss ganska så garderade, säger Louise.

Just att skriva testamente vill advokat Peter Zeijersborger från Zeijerborger & Co framhålla som bland det viktigaste om man som sambos har köpt bostad.

– Har man bostad blir det speciellt viktigt. Säg att ett par har bott i samma hus i 20 år och en av dem sedan dör. Då kommer den kvarlevande sambon bli hälftenägare av fastigheten med den avlidne partnerns släktingar. Om då huset har ökat i värde från 2 miljoner till 4 miljoner kan det bli tufft för den kvarlevande att kunna köpa ut släktingarna och bo kvar.

För par som har delat på det mesta i hemmet likt Daniel och Louise kanske ett samboavtal inte känns nödvändigt.

Men Peter Zeijerborger menar på att det ofta kan vara bra att ordna om en part upplever att han eller hon har stått för en betydande del av boet.

Annons

– Det kanske inte är så romantiskt att ta upp. Jag själv är en romantiker och förstår det. Men just därför är det bäst att göra det innan man flyttar ihop. På det sättet undviker man tvister och osämja.

8 bra saker att veta som sambo

1 Gäller för män och kvinnor som bor tillsammans under äktenskapsliknande former. Lagen säger att bostad och möbler som köpts för gemensamt bruk under sambotiden utgör samboegendom och ska delas vid en eventuell separation eller om den ena sambon dör. Delning sker oavsett vem som äger bostaden eller om den ena parten gjort en större insats.

2 Jämfört med gifta par behöver inte sambos göra en bodelning vid separation, om inte någon av parterna vill det. Men det räcker med att den ena vill. Då spelar det ingen roll vems bostaden är på pappret eller om den ena parten gjort en större insats i hemmet. Sambos har ett år på sig efter separationen att begära en bodelning. Man lägger då ihop egendomarna (bostad, lån, bohag). Sedan delas det på två.

3 Är bostad och bohag som införskaffats för att användas av båda i ett samboförhållande. Exempelvis; hus, bostadsrätt, möbler och elektronik. Bostaden räknas som samboegendom även fast den ena parten kanske ensamt köper den. Saker som man ägde före samboförhållandet räknas inte som samboegendom. Det gäller för både bostad och saker. Flyttar den ena parten in hos den andra räknas inte bostaden som samboegendom och kan inte delas i en bodelning. Till samboegendom räknas inte saker som bil, sommarstuga eller annat utanför hemmet. Inte heller egendom som en part har fått i gåva av någon annan än sin sambo eller ärvt genom testamente med villkoret att egendomen skall vara mottagarens enskilda. Saker som endast används av en av parterna tillhör inte heller samboegendomen, till exempel en privat dator.

4 Kan jämföras med ett äktenskapsförord mellan ett äkta par. Genom detta ­avtalar man bort vissa delar av skyddet som gäller i sambolagen. Genom ett samboavtal kan man bestämma sig för en annan fördelning än 50/50 vid bodelning. Har man till exempel gått in med mycket pengar i bostaden, och vill behålla den om man gör slut, avtalar man bort den. Vill var och en försäkra sig om att man får behålla exakt det man själv har köpt kan man avtala om det också.

5 Sambos ärver inte varandra. Därför är det bra, om inte nödvändigt att skriva ett testamente om du vill att din sambo ska ärva dig. I värsta fall kan den ena parten endast få sin halva om sambon dör. Den andra halvan får den avlidne partens bröstarvingar eller släktingar, vilket kan leda till att sambon tvingas lösa ut den avlidnes arvingar för att behålla den gemensamma bostaden och bohaget. Ett känt exempel på detta är författaren Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson som gick miste om stora tillgångar när han gick bort.

6 Att skaffa en livförsäkring med förmånstagarförordnande till partnern kan vara bra om man är sambo. Om det otänkbara skulle hända då en ekonomisk trygghet för de efterlevande som kan lösa lån eller ge annat stöd i en jobbig tid.

7 Ett samboavtal kostar runt 2 000 kronor att skriva hos jurist. Att ordna både testamente och samboavtal kostar omkring 5 000 kronor. Gå till din bank eller jurist när det gäller samboavtal, och i synnerhet när man skriver testamente. Skriv inte dessa dokument hemma! Juristen hjälper dig att sätta dina önskningar i en juridisk kontext och ge råd.

8 Även om den ena parten har avtalat bort bostaden i ett samboavtal kan den ändå tillfalla den andre om den ena sambon har större behov av bostaden. Det kan till exempel hända om den ena parten fått vårdnaden om ett gemensamt barn och samtidigt inte har det så bra ställt ekonomiskt att en ny bostad kan införskaffas.

Madeleine Korneliusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons