Ekonomi

Bokföring i mobilen - Wengbrands nya drag

Ulricehamn Artikeln publicerades
Wengbrand redovisning i Ulricehamn, med David Wengbrand i spetsen, tar upp kampen om småföretagarkunderna i Sverige genom en ny innovation.
Foto:Aron Engman
Wengbrand redovisning i Ulricehamn, med David Wengbrand i spetsen, tar upp kampen om småföretagarkunderna i Sverige genom en ny innovation.

Först växlade de om från redovisning till att sälja aktiebolag.

Nu lanserar Wengbrands en helt ny bokföringsapp till mobiltelefoner.

Fotomodellen kan vara ett minne blott. Så även discjockeyn, gruvarbetaren och redovisningskonsulten. Ja, om 20 år kan över två miljoner jobb ha ersatts av robotar och datorer, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning från förra året.

– Det har vi jobbat mot ett par år, säger David Wengbrand, delägare i Wengbrand redovisning i Ulricehamn.

För tio år sedan klev han in i pappas företag och vände skutan: Mindre redovisning - mer rådgivning, revision och kränga aktiebolag via webbtjänsten Starta AB.

I morgon presenteras hans nya innovation på en branschmässa i Stockholm.

– Jag har kollat av marknaden och inte hitta något som liknar det här.

Med stöd från Almi, Inkubatorn i Borås och Västra Götalandsregionen har David Wengbrand skapat mobilappen Wrebit - som riktar sig till unga småföretagare i hela landet.

Det är delvis gratis och delvis betaltjänster. Med hjälp av mobilkameran, kalender och andra funktioner kan företagarna själva sköta bokföringen. Och det är kompatibelt med alla andra ekonomiprogram på marknaden, förklarar han.

– Du ser aldrig en tonåring stå och fundera var mobilen är - det är en kroppsdel för dem. Jag tror att framtidens företag är mobila. Man kommer att arbeta i projektform och inte bli fast anställd. Alla blir sina egna bemanningsföretag.

Strategin är att både nå ut direkt till kunder och genom att agera grossist till andra redovisningsbyråer. De kan nämligen själva branda sig i appen - förändra utseendet för att passa just dem. I de fallen delar Wengbrand pengarna med byrån, på samma sätt som med Starta AB.

– Det är vårt ess i rockärmen.

Men att hitta kunderna är inte helt enkelt. Jätten och konkurrenten Visma har 170 000 kunder jämfört med Wengbrands runt 700.

– Det finns idéer, det jobbiga är att det måste gå snabbt.

För hur branschdrakarna reagerar på nyheten återstår ännu att se.

Fakta

Wengbrands byrå

Startat: 1989.

Anställda: 13.

Omsättning: 8,5 miljoner kronor (2015).

Gör: Redovisning, revision, rådgivning, säljer aktiebolag.

Visa mer...