YA-jobben förbättrar chanserna för unga

För att fler unga ska komma i arbete krävs att arbetsmarknadens olika aktörer samarbetar.
Debatt • Publicerad 16 september 2013

Därför är det glädjande att regeringens samtal med arbetsmarknadens parter resulterat i att alliansen nu kan presentera förslag på yrkesintroduktionsanställningar för unga – YA-jobb.

Det är en anställningsform som kombinerar arbete med studier och som kommer att underlätta för unga att få det där viktiga första jobbet – i en tid då arbetslivserfarenhet i mångt blivit nyckeln till jobb. Parterna tecknar yrkesintroduktionsavtalen branschvis och detta har redan gjorts på flera områden, exempelvis inom industrin, handeln och vård- och omsorgen.

Avtalen avser anställningar på 6–12 månader för unga under 25 år som saknar arbetslivserfarenhet och en del av tiden används till utbildning och handledning. Full lön enligt kollektivavtal utgår för den del som utgörs av arbete. För att säkra fler YA-jobb är det nu viktigt att fler parter tecknar avtal.

Därför föreslås en lönesubvention motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften för unga samt ett handledarstöd på 2 500 kronor per månad för att uppmuntra till detta.

En anställning som idag kostar 21 000 kronor för arbetsgivarna kommer i och med förslaget kosta under 9 000 kronor. EU-kommissionen har prövat förslagen om lönesubventioner och handledarstöd mot EU:s statsstödsregler och stöder dem – förslagen kan därför läggas på riksdagens bord i budgeten för 2014 och träda i kraft i januari nästa år.

Att bygga upp ett system för yrkesintroduktion tar tid – men på sikt uppskattas det leda till 30 000 anställningar per år. Medan det största oppositionspartiet i riksdagen med kirurgisk precision riktar sina skattehöjningar mot ungdomarna och försvårar för jobb, bland annat genom fördubblade arbetsgivaravgifter för just unga, tar alliansregeringen i och med detta tillsammans med parterna ansvar för att unga får större möjligheter att skaffa sig viktig arbetslivserfarenhet och etablera sig på arbetsmarknaden.

Elisabeth Svantesson (M)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Annette Carlson (M)

kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.