Annons

Vore det inte bättre att satsa på tåget?

Debattartikeln ”När kommer kilometerskatten?” (BT 15/5) innehåller en del bra men också sådant som är märkligt.
Debatt • Publicerad 16 maj 2008
Tänkbar konkurrent.
Tänkbar konkurrent.Foto: Scanpix

* Kilometerskatten sägs jämna ut konkurrensvillkoren mellan svenska och utländska fordon. Hur då? Det är lönebikostnaderna som är den stora skillnaden idag och den förändras ju inte med en sträckbaserad skatt.

* Vad är miljövinsten med kortare lastbilar? Längre bilar transporterar mer gods i förhållande till miljöpåverkan.

Annons

* Svenska lastbilar har bäst fyllnadsgrad i Europa och kanske i världen.

* Artikelförfattarna säger att Andreas Carlgren motverkar kraven på sänkning av lastbilars bränsleförbrukning. Sedan 70-talet har fordonens förbrukning halverats och nya lastbilar som säljs i Sverige överträffar EU:s miljökrav med god marginal.

* ”Miljölastbilar” finns inte ens på ritbrädet enligt artikeln. En snabb koll ger vid handen att Volvo har ett tämligen ambitiöst projekt med just detta, övriga lastbilstillverkare ligger nog knappast efter. I Göteborg driver bland annat Volvo, Renova och Göteborgs stad ett projekt som finns att läsa om på Renovas hemsida. Vet inte Karin Svensson Smith något om detta eller vill hon inte veta?

* Majoriteten av alla lastbilstransporter är lokala. Allmänna kostnadsökningar för transportbranschen förs vidare till kunden som tar ut den på slutkonsumenten, vilket i sin tur ger dyrare varor och driver upp inflationen.

* Varför kan då inte tågen konkurrera om det långväga godset? Borde kanske artikelförfattarna sikta in sig på att hitta och åtgärda problemen hos Europas statliga tågoperatörer? Det finns privata operatörer som transporterar containrar och trailer på järnväg genom Europa, och där godset kommer fram både i tid och dessutom helt!

Ulf Bergstrand

Bollebygd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons