Annons
Debatt

Vindkraft runt knuten kräver acceptans

Folkpartiet i Borås vill att den planerade utbyggnaden av vindkraftverk i kommunen stoppas för att de boende i de berörda områdena ska ha en chans att ta ställning och tycka till om förändringarna. Vindkraftsetablering måste föregås av smidiga och demokratiskt väl förankrade processer, skriver Morgan Hjalmarsson och Joakim Malmberg.
Debatt • Publicerad 3 juli 2012
Foto: 

Idag finns nio planerade vindkraftsparker i Borås stad, för vilka man ligger olika långt framme i tillståndsprocessen. Det rör sig om totalt 35 vindkraftverk som är uppemot 190 meter höga. De planerade etableringarna i Borås är omdiskuterade och har väckt starka känslor.

Tillståndsprocessen är snårig och svår att förstå, och många upplever en oro och en osäkerhet för hur de expansiva vindkrafts-planerna kommer att drabba dem och de områden de bor i.

Annons

Folkpartiet i Borås vill nu att man stoppar den planerade utbyggnaden av vindkraftverk för att de boende i de berörda områdena ska ha en chans att ta ställning och tycka till om förändringarna. Vi hävdar att vindkraftsetablering måste föregås av smidiga och demokratiskt väl förankrade processer.

En etablering av vindkraftverk på land möter alltid konkurrerande intressen. Sverige har uttalade mål om att vara världsledande inom miljövänlig energi. En viktig del i den nationella energipolitiken är en kraftig utbyggnad av vindkraften. Samtidigt har vindkraften flera oönskade effekter på de miljöer människor vistas i. Verken som installeras idag är cirka 190 meter höga och utvecklingen går mot ännu högre verk. De påverkar landskapsbilden, de för med sig buller och oönskade skuggeffekter, och det finns säkerhetsrisker med isbildning eller delar av rotorbladen som slungas iväg om ett verk skulle gå sönder. De påverkar människors boendemiljö och områden som används för fritid och rekreation.

Vindkraftverk är ofta belägna i områden där ljudnivån är låg och upplevs därför som mer störande. Människors omgivning och tillvaro kommer att förändras och vissa upplever det som en industris genombrott i den miljö de valt att leva i.

Borås stad har, precis som de flesta av Sveriges kommuner, lokala handlingsprogram för hur man ska verka för en bättre miljö och en grönare energianvändning. Folkpartiet stod bakom dokumentet ”Förutsättningar för att bygga vindkraftverk i Borås” som Borås stad arbetat fram och som ställer sig positivt till en etablering av vindkraftverk i Borås. Detta då vi förespråkar en ökad användning av hållbar energi och är drivande i Borås stads miljöarbete.

I dokumentet talas dock inte om så höga verk som de som planeras i Borås idag. Vi har inte tillräckliga kunskaper i dagsläget om vad som händer med skuggor och buller för verk som är så höga, eller ännu högre.

Vi i Folkpartiet kommer att fortsätta verka för att Borås ska ligga i framkant när det gäller hållbarhet och miljö. Vi kan dock inte stå bakom en utbyggd vindkraft så länge det inte finns en bred acceptans bland de människor som påverkas i sina livsmiljöer.

Morgan Hjalmarsson (FP)

kommunalråd

Joakim Malmberg

ordförande Folkpartiet liberalerna i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons