Annons
Debatt

Vilken kompetens har Colting?

Då Jonas Colting (JC) ifrågasätter dietisternas yrkeskompetens uppstår frågan med vilken egen yrkeskompetens JC kan värdera en treårig universitetsutbildning som organisatoriskt finns inom de medicinska fakulteterna i tre av landets universitetsstäder.
Debatt • Publicerad 16 augusti 2011

Är det i egenskap av triatlet, föreläsare, skribent, coach eller bloggare som JC anser sig ha denna kompetens?

Utöver ett osakligt uttalande om dietistutbildningen innehåller krönikan en rad upprepningar av argument från andra företrädare i gruppen som skyr kolhydrathaltig mat. JC:s brist på sakkunskap inom området mat och hälsa visas genom hans följande topp tre-citat: ”Vem älskar inte frukt och bär med vispad grädde?” För att hålla en sådan anrättning kolhydratlåg får JC nog nöja sig med två–tre hallon eller jordgubbar till grädden. Vidare att mandelmassan är JC:s favoritgodis. Ett godis som består till 50 procent rent socker!

Annons

I dietistutbildningen ingår bland annat grundläggande näringslära, men också fysiologi, sjukdomslära, klinisk nutrition och forskningsmetodik. Under den utbildningen tränas studenterna i kritisk granskning av och reflektion kring vetenskapligt underlag till grund för bland annat rekommendationer och riktlinjer för att kunna behålla eller återvinna hälsa. Att hålla sig à jour med aktuell forskning har högsta prioritet.

Dietister uppbär av Socialstyrelsen utfärdad legitimation och är skyldiga att arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Det utgör en grundläggande trygghet för patienten att den behandling man utsätts för vilar på vetenskapligt grund och följer gällande riktlinjer. Legitimerade yrkesutövare som avviker från detta riskerar att skada patienten och därmed att fråntas sin legitimation.

Ingrid Larsson

leg dietist, med dr

Therese Lindh

leg dietist

för Dietisternas riksförbund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons