Viktigt att vi får rösta om EU-fördraget

Under denna rubrik kommenterade jag den 6/8 -08 Ulf Sjöstens tidigare debattartikel om vikten av att rösta i nästa års EU-val.
Debatt • Publicerad 1 september 2008

I anslutning till detta tog jag upp vikten av att svenska folket får säga sin mening i en folkomröstning när det gäller för folket för framtiden mycket avgörande frågor. Som exempel kan nämnas kärnkraftsfrågan och Sveriges anslutning till EU resp. EMU.

I min artikel tog jag därför upp den mycket viktiga frågan om Sverige skall godkänna föreliggande förslag till nytt EU-fördrag. Det är ju så att m, fp, c , kd och s motsätter sig en folkomröstning. Det är tydligen så att dessa partier fått stora skälvan när opinionssiffror visar att det inte finns en betryggande majoritet för ett oreserverat ja till det nya fördraget

När det gäller den representativa demokratin så får den inte missbrukas i en så viktig och för framtiden avgörande fråga som det nya EU-fördraget innebär. Det enda demokratiskt rätta är därför att frågan avgörs i folkomröstning, liksom tidigare skett i ovan nämnda, för folket viktiga och avgörande frågor.

Irland har ju visat respekt för sitt folk och haft kurage att låta sitt folk folkomrösta i denna fråga och med känt resultat. Folket hade en annan uppfattning än de representativa företrädarna. Varför visar Sverige inte respekt för sitt folk och har kurage att också folkomrösta?

Det var därför jag i slutet av min artikel ställde en fråga till dig Ulf Sjösten. De allra flesta vet att (m) och övriga nämnda partier är emot en folkomröstning. Anser du att det ligger något i att det finns en rädsla för att svenska folket har en annan uppfattning än nämnda partier?

Jag hoppas att du denna gång vill ta dig tid svara. Inte bara för min skull men för alla BT:läsares skull .

Arne Röllgårdh

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.