Annons

Viktiga förändringar i sjukförsäkringen

Alla som kan ska jobba. Grunden i sjukförsäkringsreformen är bra och har överlag haft positiva effekter.
Debatt • Publicerad 13 april 2011

Vi får inte glömma att många har blivit hjälpta av de förändringar som skett genom att de börjat arbeta, eller studera, efter lång tids utanförskap. Att gå tillbaka till hur det var tidigare är att lämna fullt arbetsförmögna människor i långtida utanförskap.

I utformningen av de nya reglerna har dock vissa människor råkat illa ut. Om regelverket för att åstadkomma en human sjukförsäkring inte är tillräckligt bra måste det förändras.

Annons

Ett problem som vi uppmärksammat är att människor som inte haft arbetsförmåga alldeles för snabbt har förts över till introduktionsprogrammet på Arbetsförmedlingen.

Ofta handlar det om människor som befinner sig i djup kris. Blotta tanken på att ta kontakt med Arbetsförmedlingen kan efter flera år utanför arbetsmarknaden innebära en enorm påfrestning för den enskilde. Här måste vi vara tydliga. Den som inte är arbetsför ska inte behöva stå till arbetsmarknadens förfogande. Regelverket måste bli mer flexibelt och lyhört för den enskildes situation. För dem som har det allra svårast kan det också behövas en form av förrehabilitering där människor kan få stöd och hjälp som komplement till stödet från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

Vi måste också se över rutinerna för myndigheternas samverkan. Ingen ska hamna mellan stolarna på grund av oklarheter i hur lagen tolkas. Om Arbetsförmedlingen, efter den grundläggande introduktionen och kartläggningen, kommit fram till att personen saknar arbetsförmåga ska detta inte omprövas av Försäkringskassan. En sådan prövning kan ta lång tid och då står personen utan ersättning, något som är oförsvarligt.

TCO har låtit Novus opinion genomföra en undersökning om synen på sjukförsäkringen. Nästan varannan uppger att de inte klarar sig på den ersättning de får som sjukfrånvarande. Bara vetskapen om att du förlorar i ersättning via överföring till arbetslivsintroduktionen kan skapa stor stress för den enskilde. Detta måste vi ta på stort allvar. Samtidigt behöver vi ett system som ger incitament för att så snart arbetsförmågan finns ta sig ut på arbetsmarknaden. Vi anser därför att ersättningsfrågan ska vara löst vid övergången från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen, och tvärt om. Den enskilde måste tidigt få tydlig information om vilka ekonomiska förutsättningar som gäller.

Centerpartiet har i hög grad varit delaktigt i att genomföra reformen. Därför har vi också ett stort ansvar för att rätta till bristerna. De enklaste åtgärderna måste snabbt justeras och träda i kraft under innevarande år. Och vi kommer att under mandatperioden fortsätta lyssna och driva nödvändiga förändringar. I annat fall kommer en reform som är till människors fördel att tappa i trovärdighet.

Solveig Zander (C)

ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott

Roland Karlsson (C)

distriktsordförande Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons