Vi städar men är inga pigor!

Det är inte bara rika människor som köper städhjälp. Vi är stolta över vårt jobb och har faktiskt, tro det eller ej, ni som kallar oss pigor, valt det själva, skriver AnnaKarin Ivarsson på Dammråttan i Borås.
Debatt • Publicerad 10 mars 2010
Det har inte varit lätt att bygga upp ett företag som sysslar med med städtjänster. Särskilt inte eftersom branschen är så smutskastad, skriver AnnaKarin Ivarsson.
Det har inte varit lätt att bygga upp ett företag som sysslar med med städtjänster. Särskilt inte eftersom branschen är så smutskastad, skriver AnnaKarin Ivarsson.Foto: 

Jag är delägare i företaget Dammråttan Borås och kan inte påstå att jag är politiskt insatt. Jag kan heller inte påstå att jag vet några enkla lösningar. Vad jag däremot vet är att jag kan min bransch, i vilken jag drivit företaget i tio år tillsammans med Åsa Clasén.

Vårt huvudmål har naturligtvis varit att skapa ett fungerade företag och dessutom att kunna leva på det, vilket inte varit lätt i en sådan smutskastad och nedtryckt bransch som vår. Vår hjärtefråga har däremot varit något helt annat.

Vi har slitit för att få ett gott rykte och tvätta rent branschen från fördomar, för att våra medarbetare ska ha ett arbete där de kan känna sig stolta och kunniga, helt enkelt för att förstå att vi är som vilka hantverkare som helst! Vi har tjatat från första stund att en städerska ska få lov att synas och höras och inte längre är någon som ska ursäkta sin existens. Vi har till och med sagt upp en väldigt stor kund på grund av att personalen behandlades respektlöst!

Många tror att städning är enkelt, men det krävs oerhört mycket kunskap i kemikalier och material. Det krävs också att du är en bra människokännare, är stresstålig, då vårt jobb ofta inte bara handlar om städning utan vi blir även en jourhavande medmänni-ska och kunders kontaktnät mot omvärlden. Det här är endast en bråkdel av vad mina tjejer och killar behöver kunna och det är arbetsuppgifter som känns igen i serviceyrken.

Vi som arbetar inom städning ser inte någon skillnad på att städa i hemmet eller på ett företag, för det är vårt jobb som vi är stolta över och har faktiskt, tro det eller ej, ni som kallar oss pigor valt själva.

Att det bara skulle vara rika som har städhjälp hemma är fel. Våra kunder är alltifrån ensamstående pensionärer till flerbarnsfamiljer, där de helt enkelt valt att köpa städning för att istället kunna ägna sig åt sin familj. Vi ser att människor som verkligen behöver vår hjälp nu har råd att anlita oss. Pensionärer som inte får hjälp från kommunen, stressade småbarnsföräldrar och sjuka människor.

Idag sätter samhället stor press på individen. Du ska arbeta heltid, ha snygg kropp, perfekt hem, perfekta barn och äta sund, hemlagad mat. Ingen normal männi-?ska löser detta, utan det blir allt vanligare att vi går in i väggen.

Branschen har växt successivt, men då Rutavdraget inrättades blev det en explosion i efterfrågan. Vi kunde nyanställa många på kort tid, och nu när andra branscher haft det tufft har vi ?istället kunnat utöka. Lågt räknat tror jag att vi kunnat erbjuda åtta personer jobb på grund av avdraget.

Vad kommer att hända med dessa människor som har arbete tack vare Rutavdraget? Vad kommer att hända med de kunder som kanske inte längre har råd? De rika kommer ju fortfarande att ha råd, så vad är poängen? De röda vinner alltså inte debatten om oss som pigor, och de ökar svartjobben på att dra bort avdragen och minskar skatteintäkter. Är det deras politiska väg?

Tack vare Rutavdraget har vi fått lite hjälp att tvätta rent vår bransch och kunna ge människor som är hantverkare, städerskor eller kalla det vad ni vill, ytterligare värde och självkänsla. Vi kan nu konkurrera på lika villkor och behöver inte längre förlora kunder till dem som vill arbeta svart.

Hittills har det varit helt öppet att tala om svarta pengar i vår bransch. Kunder har ringt och sagt upp oss och öppet talat om att de har skaffat svart hemhjälp! Vi som ej sysslar med svartjobb har tidigare mer eller mindre betraktats som konstiga.

Vi har föreläst för olika politiska grupper, men konstigt nog inte för något av de röda partierna som verkar tro att de känner branschen så väl. När pigdebatten drog igång höll vi på Dammråttan på att baxna. De som kallade vårt yrke för pigjobb gjorde inget annat än att rätt och slätt nedvärdera oss!

Vi på Dammråttan hade önskat att även någon från de röda hade velat komma på studiebesök, så att ni är lite pålästa i framtiden och får se våra medarbetare i ögonen som kommer att bli av med sina jobb om avdraget tas bort! Vi förutsätter att ni tackar ja till vår inbjudan.

Skatteavdraget görs på varje persons enskilda skatt och är alltså inte en skattesubvention. Det är alltså inte någon som sponsrar andra människors städning.

Helt ärligt så undrar jag, är det inte så att ni som vill ta bort Rutavdraget bara är för stolta och inte vill inse att ni har fel? Den som vill vinna valet borde vara för något så här positivt.

AnnaKarin Ivarsson

vd och delägare till Dammråttan Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.