1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vi sparar ansvarsfullt i förskolan

Vi är väl medvetna om hur påfrestande besparingarna i förskolan är för dem som berörs, men är samtidigt fast förvissade om att detta är rätt väg att gå, skriver Andreas Ekström.

Förskolenämnden ska i dag ta ställning till ett omfattande besparingsförlag. Orsaken till besparingarna är flera, men sammanfattningsvis handlar det om att komma till rätta med ett underskott som förvaltningen dras med. Situationen på våra förskolor är ansträngd och därför har en ledstjärna i arbetet med åtgärdspaketet varit att inte röra verksamheten och personalen närmast barnen. Vi i mitt-S är övertygade om att detta är det mest ansvarsfulla agerandet.

Den största delen i besparingarna rör de biträdande rektorerna, där 37 av dessa på olika sätt går in i verksamheten igen. De har gjort ett utmärkt arbete med att stödja rektorerna i det dagliga arbetet och kommer naturligtvis att saknas. I åtgärdspaketet ingår därför att antalet rektorer utökas med tio tjänster för att minska rektorernas nuvarande ansvarsområden. Självklart har de biträdande rektorerna förtur till dessa tjänster. Övriga kommer, i egenskap av utbildade förskolelärare, att utgöra ett värdefullt tillskott i det dagliga arbetet på våra avdelningar.

quote
Vi måste spara, men det ska göras ansvarsfullt och med omtanke om verksamheten närmast barnen.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

En andra del i åtgärdspaketet omfattar tolv tjänster i förskolans administrativt stödjande funktioner. I dessa ingår också en neddragning av några tjänster i Barnhälsan på förvaltningen. Det kan tyckas okänsligt att spara på en sådan viktig stödjande del, men här handlar det alltså om att organisera om och värna verksamheten närmast barnen. För att säkerställa att arbetet med barn i behov av särskilt stöd inte försämras, satsar mitt-S två miljoner kronor i budget 2020. Pengarna är särskilt avsedda för att ge fler händer till detta viktiga arbete ute på avdelningarna.

En mindre del av besparingarna rör de öppna förskolorna på familjecentralerna, där öppettiderna justeras till att bli 20 timmar på alla enheter. Som mest innebär detta en minskning med tre timmar på en vecka. Tiderna på de öppna förskolorna berörs inte av besparingar och kommer att ha öppet precis som vanligt.

Vi är väl medvetna om hur påfrestande besparingarna är för dem som berörs, men är samtidigt fast förvissade om att detta är rätt väg att gå.

Vi måste spara, men det ska göras ansvarsfullt och med omtanke om verksamheten närmast barnen.

Andreas Ekström (S), ordförande i förskolenämnden, för mitt mitt-S-samverkan

Förskolenämndens ordförande Andreas Ekström (S) och kommunalrådet Anna Svalander (L) presenterar budgetnyheter inför 2020.
Foto: Jan Pettersson

Läs mer

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Olycka

Trafik: Lastbil åkte av vägen – välte

Föraren omhändertagen av ambulanspersonal.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man gripen för vapenbrott efter biljakt i Göteborg.

Borås

Så ska superparken växa fram – vill ha invånarnas åsikter

Har tagit ett stort kliv mot förverkligande.

Sport

Första gången sedan guldåret: ”Känslan var underbar”

Elfsborg är obesegrade efter sex omgångar: ”Otroligt stark grund”

Borås

TV: Träd föll in i hus på Göta – tre balkonger förstörda

Boende: ”Vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt”