Annons

Vi ska vara generösa – inte kravlösa

Vårt land har under lång tid varit en fristad för människor som flyr undan förföljelse och förtryck.
Debatt • Publicerad 24 februari 2008

Sverige har under många år haft en human flyktingpolitik - det ska vi fortsätta att ha. Men att vara generös innebär inte att vara kravlös. Sverige är i dag det enda landet i EU förutom Belgien som inte har någon form av försörjningskrav vid anhöriginvandring. Vi är övertygade om att det rimligt att ställa krav på att den som vill att anhöriga ska komma till Sverige först ordnar ett arbete och en bostad som familjen kan bo i.

Idag ser vi hur många nyanlända invandrare hamnar i områden där det redan råder ett stort utanförskap med hög arbetslöshet och trångboddhet. Det är varken humant eller hållbart och riskerar att skapa en grogrund för främlingsfientlighet på sikt. Ett försörjningskrav som stärker drivkrafterna till arbete och till bosättning i områden med tillgång till arbete och bostad är en del i en viktig förändring. Det ska också kombineras med insatser från samhällets sida för att flyktingar och invandrare så snabbt som möjligt ska kunna uppfylla försörjningskravet. En snabbare asylprocess och stöd för att få arbete bland annat genom instegsjobb och nystartsjobb är några av alliansens åtgärder.

Annons

Det är viktigt att påpeka att försörjningskravet inte omfattar anhöriga till konventionsflyktingar. I många fall kvalificerar dessutom de anhöriga själva som asylsökande och då ställs inget krav på försörjning. Det nya förslaget innebär inte att någon ska behöva lämna efter sin familj i ett farligt och krigshärjat land när alla har skyddsskäl. Den utredare som nu är tillsatt ska också överväga om det finns skäl att undanta även andra grupper men också särskilt analysera förslagets konsekvenser för barn. I förslaget finns redan ett undantag för personer som varit bosatta i Sverige i fyra år.

Varje begränsning av människors rätt att vistas i Sverige är en svår fråga. Vi moderater vill värna möjligheten att söka asyl och motverka den utveckling vi ser i Europa mot mer stängda gränser. Vi ser förslaget om ett försörjningskrav som en förutsättning för en generös flykting- och invandringspolitik och därmed en mänskligare ordning än den som gäller nu.

Elisabeth Svantesson (m)

riksdagsledamot arbetsmarknadsutskottet

Mikael Cederbratt (m)

riksdagsledamot socialförsäkringsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons