Debatt

Vi satsar på Borås förskolor när de andra drar ner

Debatt Artikeln publicerades
Foto: NTB

Det går att undvika besparingar i Borås förskolor, menar M och KD.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har klubbat igenom tuffa neddragningar i förskolan. I den riskbedömning som görs med facket inför förändring i verksamheten, framgår tydligt effekterna av de styrandes sparpaket. Inte minst oroväckande är det att läsa om de risker som är förenat med att spara på barnhälsan: ”Risken är att inte alla barn som är i behov av särskilt stöd kommer att få det stöd de har rätt till … Möjligheterna till att arbeta förebyggande minskar.”.

Mitt-S-partierna kan försöka bortförklara nedskärningarna inom förskolan som ett påstått ”ansvarsfullt sätt att värna personalen närmast barnen” eller hävda att det bara handlar om en ”omorganisering”. Men oavsett politisk retorik så kvarstår faktum om effekten av deras neddragningar: ”Möjligheterna till att arbeta förebyggande minskar.”

”När mitt-S beslutar om sparpaket på förskolan, gör vi tydliga prioriteringar som möjliggör satsningar på välfärden.”

Nyligen presenterade vi Kristdemokraternas och Moderaternas alternativa budgetförslag för Borås stad. I vår budget gör vi stora satsningar på förskolan och andra välfärdsnämnder. Med tydliga prioriteringar i kommunens budget, där satsningar på förskola, skola och omsorg får gå före annat, så går det att undvika det omfattande sparpaket som de styrande partierna i förskolenämnden har beslutat om.

Med vårt budgetförslag skulle det inte behövas någon neddragning av barnhälsan i förskolan, ingen försämring av öppettider för familjecentraler och öppen förskola, ingen avveckling av verksamheten Tittut. Med vår budget kan förskolan fortsätta arbetet med att minska barngruppernas storlek och öka andelen utbildad personal.

Vi föreslår även att Borås ska anpassa sig till lagkravet och erbjuda generell rätt till förskola från det att barnet är ett år, istället för från sex månader. Det skulle ge ännu bättre förutsättningar till förskolan att faktiskt minska barngruppernas storlek.

I och med våra respektive budgetförslag, blir det tydligt för boråsaren vad det hade inneburit om Kristdemokraterna och Moderaterna hade styrt kommunen. För när mitt-S föreslår en uppsjö av utredningar lägger vi skarpa förslag som gör skillnad. När mitt-S beslutar om sparpaket på förskolan, gör vi tydliga prioriteringar som möjliggör satsningar på välfärden. Våra partier prioriterar välfärden, det är att på allvar ta ansvar för stadens utveckling.

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd

Annette Carlson (M), kommunalråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.