Debatt

Vi måste återskapa tryggheten i samhället

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Christine Olsson/TT

Nu är det hög tid att bryta trenden med skjutningar och sprängningar i vårt samhälle, en trend som utsätter vanliga medborgare för fara och ökar otryggheten, skriver Ingemar Kihlström.

Under lång tid har vi sett hur det grova och gängrelaterade våldet tagit nya farliga vägar i vårt samhälle. I Malmö och Linköping har vi fått se krigsliknande scener när kriminella uppgörelser lett fram till sprängningar som utsätter allmänheten för stora risker. Skjutningar, som blivit en återkommande verklighet i vårt samhälle, har den senaste tiden lett till fruktansvärd tragik genom att två unga kvinnor mist livet i hänsynslösa dåd.

Kampen mot den organiserade brottsligheten måste intensifieras. Vårt samhälle måste kunna garantera säkerheten för medborgarna. I slutet av juni deltog jag som Kristdemokraternas representant i riksdagsdebatten om gängkriminalitet och där riktade jag kritik mot den passivitet som regeringen visat. Trots att det finns ett stort antal beslut från riksdagen med uppdrag att utreda och verkställa olika förslag för att möta grov brottslighet och gängkriminalitet uteblir ett engagerat genomförande från dagens regering.

”Gängen ska knäckas och gatorna ska återvinnas för de laglydiga, vi måste återskapa tryggheten i vårt samhälle.”

Vi kristdemokrater har ett antal förslag för att skapa trygghet i vårt samhälle:

* Det behövs 10 000 fler poliser. Det räcker inte med dem som just nu utbildas. Vi vill locka tillbaka poliser som lämnat yrket och ge pensionerade utredare en rejäl lönehöjning för att återgå i tjänst. Det bör även ske en riktad lönesatsning på poliser i kärnverksamheten. Man måste även ge mer resurser till Domstolsverket, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården.

* Det är rimligt att man avskaffar straffrabatterna, det gäller både mängdrabatten och ungdomsrabatten för kriminella mellan 18 och 21 års ålder. Det måste också ske rejäla straffskärpningar för brott i gängmiljö och stopp för automatisk frigivningen efter 2/3 av strafftiden. En dömd person bör avtjäna merparten av det straff man dömts till, frigivning ska kunna ges efter 3/4 – om den dömde har skött sig. Sänk gränsen för obligatorisk häktning så att den omfattar alla brott med ett års fängelse som minimistraff. Det inkluderar rån, grov misshandel och grov utpressning.

* Det är viktigt att ge tullen ökade befogenheter för att stoppa smugglingen av vapen och sprängmedel. Det är därifrån gängens skjutvapen kommer, inte från laglydiga jägares vapenskåp. För att rättssystemet skall kunna lagföra dem som begår de grova brotten behöver man införa en möjlighet till anonyma vittnen och kronvittnen.

* Visitationszoner, där polisen ges ökade befogenheter att visitera personer och undersöka fordon för att leta efter vapen eller narkotika samt ett system med vistelseförbud till ett visst område för den som dömts för ett brott, skapar utökade förutsättningar för ett tryggare samhälle. Ett system med fler övervakningskameror, framförallt i områden där gängbrottsligheten har brett ut sig samt sänkt gräns för när teleavlyssning, kameraövervakning och buggning ska kunna ske ger rättssamhället ytterligare verktyg i arbete mot grov brottslighet. Samhällets olika funktioner behöver också samverka ytterligare för att bryta rekryteringen till gäng och skapa alternativ för unga människor.

Nu är det hög tid att bryta trenden med skjutningar och sprängningar i vårt samhälle, en trend som utsätter vanliga medborgare för fara och ökar otryggheten. Det behövs krafttag mot gängkriminalitet och grov brottslighet utifrån de förslag som finns från både riksdag och rikspolischef. Vi förväntar oss att regeringen visar samma beslutsamhet som vi kristdemokrater gör. Gängen ska knäckas och gatorna ska återvinnas för de laglydiga, vi måste återskapa tryggheten i vårt samhälle.

Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot från Sjuhärad, ledamot i justitieutskottet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.