Annons

Vi jobbar för fler trygghetsboenden

Replik. Svar till Haglund/Redberg/Thifors (S), BT 4/9.
Debatt • Publicerad 10 september 2014
Foto: TT

Vi allianspartier kommer även fortsättningsvis att basera våra beslut på underlag och fakta när vi bedömer framtida inriktning. Detta gör vi utifrån en övertygelse om att det på både kort och längre sikt är det bästa för kommunen som helhet.

I Tranemo kommun har vi fler platser per invånare inom vård och omsorgsboende än våra grannkommuner. Efter att renoveringen på Gudarpsgården är genomförd kommer en utvärdering av äldreomsorgen utföras för att se om ändring av färdriktning behövs för framtiden.

Annons

Vård och omsorgsboende är inriktat på vård för personer med stora behov och de behöver tillgång till speciella funktioner. Det kräver större enheter där det finns sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster som samordnar sitt arbete med omvårdspersonalens.

I beslutet som togs 2011 beslutade majoriteten att genomföra en förändring till trygghetsboende för de 14 platser av vård och omsorgsboende som fanns kvar på Solbacken. Vi tog också beslut om att höja personalbemanningen på våra boenden. Dessutom utvecklar vi äldreomsorgen i kommunen genom fler gruppboendeplatser samt ytterligare satsningar på kompetenshöjning.

Personal som saknar undersköterskeutbildning har blivit erbjudna detta via omvårdnadslyftet. Hemteam har skapats och utvecklats för att göra det möjligt med tidig återgång till hemmet och rehabilitering i hemmiljö.

Ett trygghetsboende är en boendeform där inte bara de boende träffas utan andra personer är också välkomna för samvaro och gemenskap. Forskning har visat på vikten av psykisk stimulans, fysisk stimulans och social gemenskap vilket är grundpelare i trygghetsboendet.

Vi allianspartier kommer att arbeta för fler trygghetsboenden i kommunen. Det är den boendeform som efterfrågas och utvecklas mest i landet. När det gäller Solbacken som Socialdemokraterna i sin insändare särskilt lyfter fram, kan alliansen konstatera att kommunens personal tillsammans med PRO, SPF, Röda korset och Hembygdsföreningen gör ett fantastiskt arbete med alla aktiviteter som erbjuds för att åstadkomma hög trivsel på Solbacken.

Restaurangen erbjuder från den 1 september frukost, två rätters lunch och eftermiddagskaffe. Det går också att beställa kvällsmat.

För oss i alliansen är det viktigt att se till helheten och använda våra gemensamma resurser klokt. Vi tror på framtiden i Tranemo kommun med ett fortsatt alliansstyre och därmed utveckling av Tranemo kommun.

Crister Persson (C)

Lars Vesterlund (M)

Gunilla Blomgren (FP)

Brigitte Barenfeld (KD)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons