1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vi politiker har inte detaljstyrt Bodaskolan

Svar till Ulf Sjösten (M), Anette Arvidsson (KD), Gunilla Christoffersson (KD) och Annette Carlson (M), BT 22/2.
Bodaskolans rektor, Lennart Forsman.

Moderaterna och Kristdemokraterna skriver i en artikel i BT 22/2 att ”de styrande gör ett allvarligt politiskt ingrepp i en enskild skolas verksamhet”. Det är inte sant. Vi har aldrig formulerat ett beslut riktat mot en enskild skola, tvärt emot, vi är måna om att samma möjligheter gäller för alla skolor.

För några år sedan när Skolinspektionen granskade Borås stads skolor kom det fram många brister. Under samma period lämnade lärare sitt uppdrag på grund av hög arbetsbelastning och tuff arbetsmiljö. En grupp, KAL-gruppen, (kompetens- och personalförsörjning, arbetsvillkor och lönebildning) tillsattes för att hitta vägar till ett bättre klimat på våra skolor. Ett resultat av gruppens arbete var en försöksverksamhet med studiecoacher som skulle avlasta lärarna.

I den annons som gick ut 2017 förklarades uppdraget så här: ”stödja och avlasta lärare i arbetet för att öka elevernas studiemotivation. I uppdraget ingår att arbeta tillsammans med skolans ledning”. Som kvalifikation angavs: ”högskoleexamen inom området pedagogik, psykologi, socialpedagogik, socialt arbete eller annan högskoleutbildning som arbetsgivaren finner relevant”. Tjänsterna var tvååriga projekttjänster på fem högstadieskolor.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Vi är inte tondöva för den kritik som framkommit.

Under 2019 utvärderades projektet och utvärderingen var otroligt positiv. Lärare berättade bland annat att de fått tid att koncentrera sig på sitt kärnuppdrag att förbereda, undervisa och följa upp undervisningen tack vare studiecoacherna. Om det varit oro i korridoren före en lektion kunde läraren starta undervisningen medan studiecoacherna redde ut bråket, kontaktade vårdnadshavare om det behövdes, vilket innebar att klassen inte blev lidande utan fick sin undervisning. Då försöksverksamheten var så lyckad, både skolorna och facket ville fortsätta med studiecoacher, så föreslog Mitt-S-samverkan att försöket skulle permanentas och beslut om det fattades i budget 2020.

Politikers uppdrag är att säga ”vad” som ska göras och ”varför”. Förvaltningarna jobbar med ”hur” det ska göras. Arbetsgruppen på grundskoleförvaltningen som arbetat med uppdraget fastslog 26/11 förra året att det annonsunderlag som gällde 2017 fortfarande gäller, både gällande funktion och kvalifikation. Fackliga företrädare för Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet ansåg att ”nuvarande avtal bör vara kvar, är unikt utifrån studiecoachernas funktion för att passa så bra som möjligt”. Ingen kritik från rektorer gällande nuvarande avtal hade då framkommit.

En uträkning på hur många studiecoacher som skulle fördelas till skolorna gjordes. Inför 2020 tillfördes Borås högstadieskolor medel för studiecoacher baserat på elevantal, totalt cirka sju miljoner kronor. Bodaskolan tillfördes medel för 2,13 tjänster, cirka 1,1 miljoner kronor.

Vi ser värdet av studiecoacher och en av framgångsfaktorerna är att de har akademisk utbildning. Men, vi är inte tondöva för den kritik som framkommit och vi menar att det vore önskvärt om grundskoleförvaltningen kan se över om personer som inte har akademisk utbildning, men som vill arbeta som studiecoacher, kan utbilda sig under tiden de arbetar. Det är viktigt att utreda det, bland annat för att flera skolor redan är inne i en rekryteringsprocess och vi är måna om att samma regler gäller för alla.

Därför är det så märkligt att Moderaterna och Kristdemokraterna menar att Mitt-S-samverkan gör ett allvarligt politiskt ingrepp på en enskild skola. Det är inte sant. Låt grundskoleförvaltningen utreda hur vi på bästa sätt kan utveckla och förbättra våra skolor för alla våra elever och all vår personal.

Per Carlsson (S), ordförande, grundskolenämnden

Susanne Karlander (L), 2:e vice ordförande, grundskolenämnden

Monika Hermansson Friedman (C), ledamot, grundskolenämnden

Tim Gahnström (MP), ledamot, grundskolenämnden

Anna Svalander (L), kommunalråd med ansvar för utbildning

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.