Annons

Varför försvåra för unga att få jobb?

Socialdemokraternas höjda arbetsgivaravgifter hotar 1 300 ungdomsjobb i Sjuhärad.
Debatt • Publicerad 15 april 2014

Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar hur Stefan Löfvéns och Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga skulle slå mot ungdomsjobben i Sjuhärad. Dessa höjda arbetsgivaravgifter skulle leda till ökade kostnader med nära 400 miljoner kronor per år för de privata arbetsgivarna i Sjuhärads åtta kommuner. En kostnadsökning som motsvarar hela årslönen för nära 1 300 heltidsanställda ungdomar.

Sedan 2007 har unga anställda nedsatta arbetsgivaravgifter. Detta har varit en av Alliansregeringens reformer för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden för unga. För att sänka trösklarna ytterligare har Alliansen föreslagit en förstärkt sänkning av arbetsgivaravgiften riktad mot personer under 23 år, vilken beräknas träda i kraft 1 juli i år.

Annons

Att ge fler unga människor möjligheten att få ett jobb är en av de viktigaste frågorna för Nya Moderaterna och de andra partierna i Alliansen. Vi arbetar hårt med att stärka ungas möjlighet till jobb genom att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden.

Vi vill därför gå fram med fler reformer för att underlätta för unga att komma i arbete, bland annat genom YA-jobb där ungdomar får kombinera arbete till avtalsenliga löner med handledning. Vi motsätter oss skattehöjningar som gör det dyrare att anställa.

Tyvärr har Stefan Löfvén och Socialdemokraterna valt en annan väg genom sina förslag som konkret innebär en straffbeskattning av unga på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna föreslår en tredubbling av arbetsgivaravgiften för unga upp till 23 år och en fördubbling för unga mellan 23–25 år. De är nu svaret skyldiga. Hur leder ökade anställningskostnader med 400 miljoner för företagen i vår valkrets till fler jobb för unga?

Och hur många unga skulle bli av med jobbet om Socialdemokraternas förslag blir verklighet?

Det är dags för socialdemokraternas Stefan Löfvén, Phia Andersson, Hans Ohlsson och Ann-Christine Ahlberg att svara på varför de vill gå fram med en politik som gör det svårare för ungdomar att få jobb.

Jan Ericson (M) riksdagsledamot utbildningsutskottet och arbetsmarknadsutskottet

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot näringsutskottet, EU-kandidat

Ulrik Nilsson (M)

riksdagsledamot utrikesutskottet och konstitutionsutskottet

Annons

Oliver Öberg (M)

ordförande moderata ungdomsförbundet i Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons