Debatt

Värderingar som gäller i Borås

Debatt Artikeln publicerades

I Borås ska man kunna lita på att andra också beter sig som man själv vill bli behandlad. Så är det inte i dag, skriver Annette Carlson.

Moderaternas uppfattning är att samhället här och nu behöver lägga kraft på att grundläggande värderingar i samhället återupprättas. Det behövs för att motverka den otrygghet, segregation och splittring människor mellan som vi ser på olika håll i Sverige och Borås i dag.

När otryggheten i samhället ökar, när vi läser om brott och skjutningar som blir allt grövre, då minskar tilliten i samhället. Misstänkliggörandet och misstron växer sig stark. I det här läget behöver vi mer av gemensamma värderingar.

För några dagar sedan detonerade en sprängladdning på Göta i Borås som krossade en ruta. Nyligen blev en skolelev rånad på vägen till skolan. I höstas blev en man grovt misshandlad efter att han reagerat på att ett ungdomsgäng kastat ägg på hans bil. Det är bara några exempel på beteenden som aldrig ska tolereras och som måste mötas med konsekvenser.

”Vi kommer med full kraft att ta strid för det trygga, inkluderande samhälle vi vill se, som ska gälla lika för alla i hela Borås.”

Under den senaste tiden har värderingar och normer diskuterats flitigt, och det är avgörande att vi med varandra talar om vilka normer och värderingar det är som gäller. Vi behöver en samhällsdebatt där vi pratar mer om hur vi ska vara emot varandra. En självklar hållning är att i Borås behandlar vi människor som vi själva vill bli behandlade. I Borås ska man kunna lita på att andra också beter sig som man själv vill bli behandlad. Så är det inte i dag.

I Borås ska man själv få välja vem man vill leva med, man ska själv få välja när man ska vara ute och inte, vem man umgås med. Vi ska behandla varandra med respekt. Vi stjäl inte varandras cyklar eller utövar våld. Vi uttrycker oss varken, rasistiskt, sexistiskt eller homofobt. Detta ska vi politiker och samhälle markera emot. Så skapar vi ett inkluderande samhälle präglat av värderingar som gör samhället bättre och att dess invånare mår bra.

Jag är övertygad om att ju mer vi i samhällsdebatten talar om värderingar, desto jobbigare kommer det att bli för den som vill bryta mot dem.

Om samhället kapitulerar inför normer och värderingar som vi inte tolererar så växer de sig starkare. Det är en utveckling vi moderater inte kommer att acceptera. Vi kommer med full kraft att ta strid för det trygga, inkluderande samhälle vi vill se, som ska gälla lika för alla i hela Borås.

När samhället är starkt i sina värderingar och människor litar på att de grundläggande spelreglerna följs. Då kan normer och värderingar må bra av kritik. De goda normerna blir kvar. Om människor vet vad som gäller, kan följa spelreglerna och litar på att andra också gör det, blir samhället bättre och starkare.

Annette Carlson (M), kommunalråd

Foto: Jan Pettersson
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.