1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Värderingar som gäller i Borås

I Borås ska man kunna lita på att andra också beter sig som man själv vill bli behandlad. Så är det inte i dag, skriver Annette Carlson.

Moderaternas uppfattning är att samhället här och nu behöver lägga kraft på att grundläggande värderingar i samhället återupprättas. Det behövs för att motverka den otrygghet, segregation och splittring människor mellan som vi ser på olika håll i Sverige och Borås i dag.

När otryggheten i samhället ökar, när vi läser om brott och skjutningar som blir allt grövre, då minskar tilliten i samhället. Misstänkliggörandet och misstron växer sig stark. I det här läget behöver vi mer av gemensamma värderingar.

För några dagar sedan detonerade en sprängladdning på Göta i Borås som krossade en ruta. Nyligen blev en skolelev rånad på vägen till skolan. I höstas blev en man grovt misshandlad efter att han reagerat på att ett ungdomsgäng kastat ägg på hans bil. Det är bara några exempel på beteenden som aldrig ska tolereras och som måste mötas med konsekvenser.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Vi kommer med full kraft att ta strid för det trygga, inkluderande samhälle vi vill se, som ska gälla lika för alla i hela Borås.

Under den senaste tiden har värderingar och normer diskuterats flitigt, och det är avgörande att vi med varandra talar om vilka normer och värderingar det är som gäller. Vi behöver en samhällsdebatt där vi pratar mer om hur vi ska vara emot varandra. En självklar hållning är att i Borås behandlar vi människor som vi själva vill bli behandlade. I Borås ska man kunna lita på att andra också beter sig som man själv vill bli behandlad. Så är det inte i dag.

I Borås ska man själv få välja vem man vill leva med, man ska själv få välja när man ska vara ute och inte, vem man umgås med. Vi ska behandla varandra med respekt. Vi stjäl inte varandras cyklar eller utövar våld. Vi uttrycker oss varken, rasistiskt, sexistiskt eller homofobt. Detta ska vi politiker och samhälle markera emot. Så skapar vi ett inkluderande samhälle präglat av värderingar som gör samhället bättre och att dess invånare mår bra.

Jag är övertygad om att ju mer vi i samhällsdebatten talar om värderingar, desto jobbigare kommer det att bli för den som vill bryta mot dem.

Om samhället kapitulerar inför normer och värderingar som vi inte tolererar så växer de sig starkare. Det är en utveckling vi moderater inte kommer att acceptera. Vi kommer med full kraft att ta strid för det trygga, inkluderande samhälle vi vill se, som ska gälla lika för alla i hela Borås.

När samhället är starkt i sina värderingar och människor litar på att de grundläggande spelreglerna följs. Då kan normer och värderingar må bra av kritik. De goda normerna blir kvar. Om människor vet vad som gäller, kan följa spelreglerna och litar på att andra också gör det, blir samhället bättre och starkare.

Annette Carlson (M), kommunalråd

Foto: Jan Pettersson

Läs mer

Sport

Elfsborg vann – men stjärnan bars ut skadad: ”Högg till”

Efter slutsignalen kände Jimmy Thelin oro över Joseph Okumus skada.

Sport

Norrby rånades på poäng: ”Det är hemskt”

Benjamin Arapovic var sekunder ifrån att gå segrande ur sin debut från start.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.